„С вчерашната ни пресконферецния, която разбрах, че е била следена с интерес, постигнахме един ефект – по безспорен начин е ясно, че след като втората, третата и четвъртата партии не искат касиране, това значи, че те признават безспорно победата ни и служебното правителство си е свършило работата”, заяви Бойко Борисов на излизане от Президентството след разговор с Росен Плевнелиев.

„С вчерашните бързи реакции им благодаря, че признаха нашата заслужена победа. Казаното от тях води до още един извод - че ДПС губи с 200 000. БСП качва с 200 000. Всички вие, които сте следели изказванията ми по време на кампанията, предупреждавах, че контролираният вот на ДПС ще иде при БСП”, добави лидерът на ГЕРБ.

„Научих се между редовете да чета на Местан и Станишев”, похвали се Борисов. „Те искат нас да обвинят. Искат да направят правителство със 120 депутати. Значи, че те са се разбрали с някой друг. Ясно е, че не са се разбрали с ГЕРБ, а иначе предполагам, че сценарият е депутати от „Атака” да напуснат, да гласуват за тях, после да бъдат заклеймени от Волен. Значи, че са се разбрали с Атака”, заключи Борисов. „Видно е, че Волен с ДПС са се разбрали”, констатира още веднъж експремиерът.

На Сидеров да кажа – с Валери Симеонов нито съм се чувал, нито съм се виждал. Да спре да си търси оправдание, че се е сближил с ДПС. Ще изчакаме президентът да определи дата и ще видим. Наели сме юристи, Георги Марков ни е консултант, не разбирам от правни въпроси много и се надявам щом подготвят материалите за жалба, да я пратим в КС. Няма да е през президента, нито през МС”, каза още Борисов.

„Готов съм със съставя на правителството, когато ни бъде връчен мандат. И вчера казах - не очаквам подкрепа, но съм длъжен да предложа кабинет. Всички трябва да видят какво съм предложил. Най-тежкото за България е тая коалиция БСП–Атака–ДПС, по-лоша е и от коалицията с НДСВ”, смята лидерът на ГЕРБ.

„Нека БСП и ДПС направят кабинет, ще им дам депутати, за да се решат въпросите”, щедро посочи Борисов. Той каза, че ако двете партии „бяха постъпили нормално при тази патова ситуация”, е можело да се направи програмен или експертен кабинет и да вземат по двама трима доказани експерти. „При нови избори ще им кажа, ако пак са същите резултати, че няма на кого да се сърдят”, заяви Борисов.

Според него трябват нови избори, защото „малките партии и избирателите им се чувстват пренебрегнати”. „Хората станаха наясно, че БСП и ДПС играят като една партия - коалиция между тях ще е видна и сигурна”, изрази мнението си Борисов.

„Г-н Миков (Михаил Миков от БСП – бел.ред) казал, че няма да строят Белене, че нямали пари. А похарчиха милиони за референдум. Една по една лъжите им излизат”, каза Борисов.

На въпрос от журналистите как е, той отговори: „Победител”. На влизане в Президентството той отказа да говори пред медиите, но на тръгване бе по-словоохотлив. Служебният премиер Марин Райков също влезе в сградата на президентството. Той пристигна минути преди консултациите на президента Росен Плевнелиев с парламентарно представените политически партии и си тръгна веднага след като те започнаха. И на излизане, и на влизане Райков отказа коментар.

„Днес не провеждаме консултации за връчване на мандат за съставяне на правителство. Днес коментираме технически подробности, свързани с фиксиране на дата за старт на работата на 42-ото Народно събрание”. Това каза президентът Росен Плевнелиев в началото на срещата с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в президентството.

„Единствената цел на днешните срещи е да се обединим, да търсим консенсус около датата”, заяви държавният глава. „Днес провеждаме консултации през час с всяка една от политическите сили в следващото Народно събрание. Поканих ви първи, тъй като вие сте лидер на най-добре представилата се и събрала най-много гласове политическа сила”, посочи президентът.

"Само му казах, че касирането е партийна работа. Не е негова работа да ме разубеждава". Това гласеше коментарът на Борисов след срещата с Плевнелиев.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС