Бюджетната комисия оттегля текстовете, с които предлагаше отлагане на решението за съдбата на КТБ, съобщи председателят й Менда Стоянова.

Това означава, че след осчетоводяване на данните за отрицателен капитал на банката, БНБ ще е длъжна да отнеме лиценза  в срок до пет работни дни. Това ще стане в първата седмица на ноември. До края на ноември пък е възможно да започне изплащането на гарантираните депозити.

Според Стоянова обаче Иван Искров трябва да подаде оставка, защото носи най-малкото морална отговорност за кризата с КТБ.

Цял ден дебати и накрая - "силно отрицателен капитал"

Отговорът за съдбата на КТБ дойде след като управителят БНБ прочете писмото от потенциалния инвеститор. Оказа че официална оферта няма, а само намерение. В писмото EPIC, Оманския фонд и Гемкорп искат държавата, чрез банката за развитиe или друг инструмент да осигури 2.3 милиарда лева кеш срещу активи от страна на инвеститорите.

Иван Искров припомни и че евродирективи не позволяват държавна подкрепа за банки във фалит: „Централна банка не може да лекува търговски банки. На основа на това, което беше установено от одиторите БНБ очаква че капиталът ще бъде отрицателен, а силно отрицателен”, подчерта Искров.

А след като чу какво предлагат потенциалните инвеститори, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призна, че е загубил надежда за спасяване на банката: „Гарантирайки вложителите осигуряваме супер комфорт за банкерите да си карат яхтите и да извадим 2 милиарда и половина от бюджета”.

Три линии на „причинители”

Три линии на „причинители” на ситуацията очерта Стоянова. На първо място тя постави самата банка, нейните собственици, както и управлението на банката, което е взимало безотговорни решения.

Втората линия - държавните институции – БНБ, ДАНС и правоохранителните органи. Третата линия, която по думите й не е засегнала никой, е тази на частните институции.

Има ли редакция?

По-рано същата точка 3 от решението на бюджетната комисия предизвика спор в пленарна зала по време на обсъждането й. Оказа се, че в текста има разминаване.

В спорната точка в сряда бе записано:

Народното събрание, в срок до 6 ноември 2014 г., да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат Българската народна банка да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина.

Според Мая Манолова от БСП обаче по пътя от временната комисия до пленарна зала текстът е бил редактиран.

Менда Стоянова от ГЕРБ, която е и председател на Временната комисия по бюджет и финанси, обясни, че при дебата Ивайло Калфин от АБВ е предложил и когато са гласували, това са били текстовете с направените промени от него.

Ивайло Калфин потвърди, че в текста, който е бил предложен преди заседанието, е имало промени. „Предложих точно тези промени в точка 3 - БНБ да предприеме действия за оздравяване на банката да бъде БНБ да предложи действия за оздравяване на банката”, обясни той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви от парламентарната трибуна, че ще предложи на парламентарната група точка 3 да отпадне.

Ден трети

В сряда комисията гласува поставените под специален надзор КТБ и банка „Виктория” да бъдат оздравени. За да стане това, до 6 ноември парламентът трябва да гласува промени в Закона за кредитните институции. Това е и датата, от която трябва да започне изплащането на гарантираните депозити в двете затворени банки.

С решението депутатите от бюджетната комисия препоръчват на БНБ да сключи договор с международна компания, която да установи има ли изтичане на средства и злоупотреби при управлението на КТБ.

Оказа се, че по решението от четири точки има много неясноти и разминавания.

Мартин Димитров от Реформаторския блок заключи, че „ако ние сега дадем пари на банка с отрицателен капитал, тогава всяка една банка утре може да поиска”.

Снимка: Ладислав Цветков


Менда Стоянова от ГЕРБ попита: „Къде видяхте наливане на пари? В текста пише да предложи мерки за оздравяване”.

Снимка: Ладислав Цветков


Румен Гечев от БСП за пореден път повтори, че няма инвеститори: „Такива инвеститори няма. Да не лъжем. Ако някой иска да даде повече време за цесии, нека да каже. Но ние сме тук за общ интерес, а не в интерес на кредитополучтели, които не искат да си плащат”.

От Патриотичния фронт също зададоха въпроси. „Няма отговор КТБ мъртва ли е или не? Какви са сценариите ? Колко ще струва погребението?”, попита Емил Димитров.

Ивайло Калфин от АБВ заяви: „Моята теза е, че обществото трябва да знае. Наша работа е в това НС да разнищим какво се е случило с КТБ.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”