Мая Манолова е новият омбудсман на България. Тя победи досегашния обществен защитник Константин Пенчев още на първи тур.

Няколкостотин души протестираха пред Народното събрание. Поправката "Ванко 1" и скандалът с печатницата в Костинброд по време на предишните парламентарни избори, са само част от случаите, с които се свързва името на новия омбудсман. Те призовават за предсрочни избори или Мая Манолова да подаде оставката си като омбудсман.

На официалната страница на Президентството в Twitter бяха публикувани и коментари на президента Росен Плевнелиев. Според него, днес за пореден е показано пагубното въздействие на тайното гласуване в работата на държавните органи. 

„Когато си бил в центъра на политическите спорове и част от най-острия сблъсък на хората срещу задкулисието, няма как да преживееш катарзис”, пише още в президентския туитър.

Днес обаче Мая Манолова събра общо 129 гласа от различни формации. Кандидатурата й беше официално издигната от БСП, но реално зад нея застанаха и депутати от други партии. Заговори се, че и хора от ГЕРБ.

Преди час имаше сбирка на ГЕРБ, които се изясняваха гласувал ли е някой за Манолова или не. Опонентът й, Константин Пенчев, издигнат от реформаторите, събра общо 82 гласа. Недействителните бюлетини пък бяха общо 12. А самата Манолова се въздържа от участие в гласуването.

Изборът започна в ранни зори. Имаше списъци, тъмни стаички, урни и бюлетини. Пред урните бързо се извиха опашки, а гласуването беше масово - 223-ма депутати дадоха гласа си. Не липсваше и агитация до последната минута.

Мая Манолова бе избрана със 129. Новият омбудсман не положи клетва, защото мандатът на Константин Пенчев изтича на 20 октомври. До тогава тя трябва да е напуснала и БСП, каквото е изискването на закона.

„Парламентът ще ми липсва, както и парламентарната трибуна и страстта на парламентарната битка”, каза Мая Манолова за последно от парламентарната трибуна. Манолова благодари и на опонентите си и се снима с тях за спомен. Една от първите срещи на новият омбудсман щяла да е с Константин Пенчев, за да се осигури приемственост в институцията.

Отново напрежение в Народното събрание

Напрежение между управляващите имаше и днес заради провалените въпроси за задължителното и мажоритарно гласуване, предложени от президента Росен Плевнелиев.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че е разочарован заради това, че депутатите са отхвърлили въпроса за задължителното и мажоритарното гласуване. При гласуването част от реформаторите отсъстваха от пленарната зала. „Да се научат колегите от РБ, че публично е хубаво да говорят, понеже са големи демократи, но работата им в парламента е да си седят по столовете”, каза Борисов пред журналисти.

Упреците на ГЕРБ към коалиционните партньори не са от днес, въпреки че те самите не успяха да съберат всичките си депутати при прегласуването на задължителния вот и така той не мина. Те обаче се оправдаха с неработещи пултове.

„Нямам укор към ГЕРБ, защото 55 човека бяха там! Сиреч- другите по 1-2 от депутатите... и се оказа, че партията, която най-много е подкрепила референдума, е най-виновна. Защо?”, коментира ситуацията Борисов. Днес той припомни и предишни случаи на реформаторско отсъствие от зала. При гласуването на здравната реформа те били с петима депутати в залата, а на пенсионната -  с десетина.

Утре е последният парламентарен ден за сезона, а дневният ред на депутатите е препълнен. За последно за тази сесия ще има и парламентарен контрол, а депутатската ваканция ще продължи до 2 септември.