Премиерът Бойко Борисов и израелският му колега Бенямин Нетаняху се договориха в Йерусалим за общи действия срещу тероризма.

Атентатът в Бургас преди четири години е единичен пример за това, че България и целият свят са застрашени от тероризма, каза Нетаняху и добави: „Станахме свидетели на заплахи, свързани с тероризъм спрямо нашите държави от едно и също естество. И затова си сътрудничим пряко след атентата“.

В тази битка срещу екстремизма, срещу ислямизма, България и Израел стоят от една и съща страна, посочи той.

„Ние имаме наистина близко приятелство помежду ни и това е отражение на близкото приятелство между народите на Израел и България”, подчерта министър-председателят на еврейската държава.

„Що се касае до сферата на тероризма и сферата на сигурността, много работа сме свършили заедно. Не мога да скрия, че с г-н Нетаняху много често се консултирам по телефона. Той е изключително компетентен човек по всичко, което става в този региона. Той е изключително информиран и съм му благодарен, че никога не е имал тайни от мен“, заяви на свой ред Борисов.

Конкретните съвместни антитерористични мерки бяха обсъдени и на среща между ръководството на ДАНС и израелските служби за сигурност.

Борисов каза още, че тема на разговорите с израелския му колега са и откритите големи находища на газ в страната, в които вижда „голямо бъдеще“.

Нетаняху на свой ред отбеляза, че ще бъдат намалени митническите тарифи и това ще улесни българския износ в Израел.

Той освен това благодари специално на страната ни ,„че се застъпва за позицията на Израел в редица международни форуми“.