Екипът на Министерството на културата не отиде днес на заседанието на Комисията по културата и медиите в Народното събрание за разглеждането на бюджета, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Решението е взето "в знак на солидарност с тревогите, притесненията и острото недоволство на творческите гилдии от избора на председател на тази комисия".

Ръководствата на БНТ и БНР също заявяват в обща декларация, че няма да отидат на днешното заседание на комисията по култура и медии, оглавявана от Слави Бинев.

От министерството припомнят, че министърът Вежди Рашидов неколкократно е заявил, че не би си позволил да коментира решения на върховния законодателен орган – българския парламент, но е длъжен и реално защитава интересите на българските творци.

За това решение екипът на Министерството на културата е провел разговори с народните представители от ГЕРБ в Комисията по културата и медиите, като представи своята позиция по проектобюджета и ги помоли да защитят бюджета на Министерството на културата за 2015 година в съответствие с процедурата по обсъждането на бюджета в парламентарните комисии.

На 1 декември 2014 година министърът защити приетия от Министерския съвет проект на Държавния бюджет за 2015 г в частта му за културните дейности, с който е предвидено увеличение на разходите в сравнение с 2014 година с 6 милиона лева, припомнят от министерството.