Тежки обвинения към Реформаторския блок, но и намигване към местните десни политици преди местните избори – това комбинира лидерът на ДПС Лютви Местан в студиото на „Тази сутрин”. От думите му стана ясно, че работата на движението с премиера Бойко Борисов и ГЕРБ е на отлично ниво.

„След култовата реплика на г-н Костов, че ДПС е проклятието на България, в продължение на 15 години взаимодействието на ДПС с левицата беше безалтернативно. Дясното реши да издигне Берлинска стена между политическия център и себе си”, коментира Местан.

Местан обяви, че за предстоящите местни избори ДПС минава в режим на „поливариантност на политическото взаимодействие” с акцент върху 80-те общини, където движението би имало решаващо значение за избора на кмет. Според него в други 30 общини партията има шанс сама да спечели властта.

„ДПС без да затваря диалога с левицата, казва, че като либерална партия, ще води разумен диалог с дясното. Това е стратегия за изграждане на реален центристки образ”, подчерта той.

Местан заяви, че не се страхува, че и кандидат-кметове на ДПС може да се окажат притежатели на съмнително скъпи имоти, като специално подчерта, че хасковският градоначалник Георги Иванов е „припознат от Реформаторския блок за кандидат за пети мандат”.

Той отхвърли твърденията, че кметът, чиито луксозни имоти bTV показа, е близък до ДПС: „Или РБ не са десни, защото припознават един недесен кандидат за кмет, или, ако той е човек на ДПС, означава, че ние определяме решенията на РБ”.

Местан напомни, че Иванов е станал кмет първоначално с подкрепата на СДС, а по-късно зад него са заставали и БСП, като е агитирал и с лозунга: „Ако не искате в понеделник да сте рая, гласувайте в неделя!”.

Според лидера на ДПС, в Хасково има класически пример за контролиран вот – на евроизборите РБ има 2332 гласа, а когато кметският син оглавява депутатската листа, подкрепата за дясното обединение скача до 15 565 гласа.

„Този, който е посегнал към контролирания вот, няма право да изгражда образа на борец срещу контролирания вот”, подчерта Лютви Местан и допълни: „Казусът „Хасково” не сваля, а съдира моралната маска на реформаторите”.

Пренареждане на управленската формула

„Добрата новина за България ще е този кабинет да не издържи в тази формула – най-важното е управлението да бъде от нормални системни партии”, коментира Лютви Местан.

Той призна, че ДПС има „диференцирано отношение към участниците в управленската формула” като едно е отношението към Патриотичния фронт и Реформаторския блок, а друго – към „г-н Борисов”.

„Противно на идеята за изолиране на ДПС, аз виждам в г-н Борисов един премиер, който е стигнал до естественото заключение, че редица стратегически за България (въпроси – б.р.) с оглед нашия евроатлантически избор, не могат да се случат без разумен, градивен диалог с ДПС”, заяви Местан.

В същото време той коментира, че се наблюдава „криза на толернантността”, която се превръща в „криза на демократичния модел” – с включване на „фашистки партии” и плъзване на дясното по оста на националпопулизма.

Местан не пропусна да атакува здравния министър д-р Петър Москов, като определи изказването му за „тумора ДПС” като „събирателен образ на десния болшевик”.

„Този министър трябва да бъде оставен да се нареформира – неговият проблем вече не е ДПС, неговият проблем са лекарите, защото рефренът „Оставка!” се чува под неговите прозорци”, подчерта лидерът на ДПС. По думите му има предположения, че зад обединяването на болници прозират корупционни интереси.

По отношение на Патриотичния фронт, той за пореден път цитира доклад на ПАСЕ, според който това е ултранационалистическа партия.

Наскоро ДПС влезе в сблъсък и с тях заради Арменския геноцид. Като използва иносказателния израз "събитието от 1915 г.", Лютви Местан заяви, че не бива исторически трагизми да се превръщат в разделителни линии и не трябва народите да отговарят за решенията на "лудите глави".

"Въпросът със събитието от 1915 г. по време на Първата св война не може да стои между Лютви и Антон, защото ние стоим в XXI век, а тези събития са от XX век", посочи още той.

КТБ и други неща, с които ръководството на ДПС няма общо

Българските граждани са длъжни да знаят какво се е случило в „това пусто КТБ” извън пита за финансовата институция като банка на ДПС, заяви Местан. Той напомни, че 1000 договора за депозити са били преобразувани от преференциални в нормални.

„Законът казва, че ако г-н Хекимян или г-н Иванов, или г-н Костов са имали преференциален влог, по който получават не 2, а 10% лихва, фондът не възстановява парите на тези хитреци”, посочи лидерът на ДПС, като подчерта, че фамилиите са произволно избрани.

Той настоя списъкът с преференциалните влогове да излезе на светло, както и да се разбере „чии дъщери са имали договори под масата” (според някои информации, дъщерята на Иван Костов е била консултант на КТБ – б.р.).

Местан отново напомни, че е поискал от прокуратурата да провери дали ексшефът на КТБ Цветан Василев не укрива данни за престъпление заради думите, че показанията му са записани и се съхраняват в сейф.

По отношение на друг клиент на съдебната система, Христо Бисеров, председателят на движението подчерта, че той се е влял в редиците им „като политик със своя биография, неговият генезис на политик не е свързан с ДПС”.

Двамата не се чуват в момента, но Местан поддържа непрекъсната връзка с почетния председател на партията Ахмед Доган: „Г-н Доган, знаете, има неподражаем, дълбок анализ. Мисля че българската публика губи от факта, че напоследък все по-рядко опубличава анализите си, но ние имаме привилегията да черпим от неговите анализи. Това, което споделих днес беше в пълно съзвучие с неговите анализи”.