Правителството, макар и в оставка, носи пълна отговорност за обстановката до назначаване на нов кабинет. Това каза президентът на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, свикан след разрасналото се политическо и социално напрежение в страната.

„Ескалират исканията на протестиращите, те се отнасят с огромно недоверие към политическите сили, обявяват се срещу сметките за ток, монополите, корупцията. Трябва да се действа отговорно. Правителството трябва да не допуска нова ескалация, да изпълни поетите ангажименти – незабавни проверки на ЕРП-ата и ДКЕВР, публичност на подписаните договори, намаляване на цената на тока с 8%. Имаме нужда от силен работещ регулатор”, каза пред водещите български политици държавният глава.

Той обобщи, че парламентарно представените партии ще откажат мандат за съставяне на правителство, но трябва да работят до момента на разпускане на парламента, за да се приемат най-неотложните законови текстове.

От своя страна вътрешният министър в оставка Цветан Цветанов повтори предложението на премиера към опозицията – „да формират правителство и те да проведат избори – честни, демократични”.

„Знаете колко несъстоятелна беше тезата последните месеци, когато те лансираха, че сегашното правителство ще проведе най-недемократичните избори, които се провеждат в Българя последните 23 години. Затова и премиерът взе това решение – да подаде оставка, за да се спрат тези долни спекулации от политическите ни опоненти и аз съм убеден, че българските граждани действително няма кой и как да ги манипулира по тази тема, а те могат сами да преценят какво мога да направят в едни демократични избори”, каза още Цветанов.

Сидеров недоволен

На фона на разразилата се политическа криза у нас и Консултативният съвет за национална сигурност, започнал при президента, не се размина без своеобразна нотка на скандал. Малко след началото на заседанието, посветено на заплахи за стабилността в страната, лидерът на „Атака” Волен Сидеров си тръгна демонстративно от „Дондуков” 2. Причината – Росен Плевнелиев отказал на Съвета да присъстват и медиите. Не поканил и представители на протестиращите.

"Няма смисъл от закрит съвет на партиите, които ще се сговорят нещо. Аз в такъв заговор няма да участвам", заяви националистът и напусна президентството.

В отговор Плевнелиев каза, че е призовал за отговорно отношение на политическите партии. "КСНС по закон заседава на закрити вати. Когато свършим арбота, със сигурност ще се отнесем отговорно, ще адресираме всички проблеми и ще заявим публично какво сме свършили", каза още президентът.

Дянков доказва стабилност

По-рано стана ясно, че по време на заседанието вицепремиерът в оставка Симеон Дянков ще представи доклад, доказващ финансовата стабилност на държавата. Пред журналисти преди началото на заседанието самият той поясни, че 4,7 милиарда лева е фискалният резерв към днешна дата, което значи, че обвиненията на опозицията за фалит на държавата са неоснователни.

„В сравнение с началото на мандата просрочените задължения на централно ниво са намалели с 83%, на местно ниво в общините с 21%. Общо просрочията са намалени с 66%. Това показва, че във фискалния резерв към днешна дата има 4,1 млрд. лева плюс 600 милиона, които са авансови плащания, ни ги дължи Брюксел, така че фискалният резерв е 4,7 милиарда към днешна дата. Няма никакви причини да се говори и да се спекулира с финансовата стабилност на България. За момента тя е една от най-стабилните държави в Европа”, каза Дянков.

По думите му опитите да се дестабилизира държавата са политически настроени и в дъното им стоят социалистите.

В заседанието участват още председателят на парламента Цецка Цачева, лидерът на БСП Сергей Станишев, министрите в оставка Аню Ангелов и Николай Младенов и други политици.

  • Експремиерът и народната любов
  • Речта с оставката на Бойко Борисов
  • Сблъсъците на Орлов мост
  • Пътят на гражданите към справедливостта