Ако си спомняте... Месеци наред различни представители на висшия ешелон на ГЕРБ се надпреварваха да искат оставката на управителя на БНБ Иван Искров. Причината бе повече от ясна – трусът в банковата система. Бойко Борисов, Менда Стоянова, Вежди Рашидов, Делян Добрев... Всичките опираха призивите си на висшата ценност морал. Ако имал такъв, Искров трябвало да си тръгне.

Не само Иван Искров не подаде оставка, но и представителите на ГЕРБ започнаха да „преплитат крака” по моралната пътека.

Преди две седмица в предаването „120 минути” по bTV финансовият министър отговори на въпроси за гуверньора на централната банка. От отговорите му по нищо не личеше, че монетата за Искров ще се обърне само след дни.

„Иван Искров е управител на БНБ. Ние продължаваме да смятаме, че най-малкото заради шума в системата, заради натиска върху БНБ, той трябва да заеме морална позиция и да я напусне, но ние, правителството и парламентът нямат абсолютно никакви инструменти, за да направят това. Иван Искров ако иска, да си довърши мандата, ако смята, че това е моралната позиция, ние нямаме инструментариум да се мешаме в независимата банка. Той е централният банкер на България, избран с шестгодишен мандат, и само от него зависи дали ще си го довърши. Ако питате дали ние искаме да го довърши – не. Ние не искаме да довърши мандата си”, каза тогава Горанов.

Вчера в „Лице в лице” по bTV финансовият министър обяви, че отива на „банкет”, където ще се види с управителя на БНБ. Каза още, че Искров не знаел какво се е случило в схемата „КТБ”.

Стана ясно, че Горанов е задавал директно въпроса на Искров – кога ще си подаде оставката. Гуверньорът обаче смятал за себе си, а и всъщност това било нормално като логика, че случайни хора не трябва да попадат в тази институция. Затова „докато той няма консенсус за някоя безспорна фигура, да се обезглавява централната банка не е най-доброто решение”, каза Горанов и спомена, че в момента има по-бързи неща, които да се решат.

Малко по-късно Горанов и Искров се прегърнаха с усмивки на същи онзи банкет, за който финансовият министър осведоми...

Снимка: БГНЕС

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”