На последното си заседание служебното правителство при становището на българската държава по антимонополното дело на Еврокомисията срещу „Газпром”. От позицията ни зависи какви ще са цените, по които ще купуваме синьото гориво и дали след 2019 г. транзитната тръба ще ни заобиколи.

Правителството настоява за „съществено изменение” на ангажиментите, които „Газпром” изразява готовност да приеме и иска допълнителна информация от Брюксел заради „множество неясноти” в предложението на руската компания.

В съобщението от МС се посочва, че няма достатъчно гаранции, че цените на синьото гориво ще бъдат формирани на пазарен принцип.

В сегашния си вид ангажиментите на „Газпром” предвиждали неравнопоставеност между газовите дружества от Централна и Източна Европа, които ще имат право да променят точката си на доставка с такава на българската граница, докато „Булгаргаз“ и всеки друг български търговец, който купува газ от „Газпром“, няма да има възможност да доставя газ в точки на доставка на тези държави.

Според правителството ангажиментите на руската компания в сегашния си вид създават съмнение, че „промени на маршрутите за доставка и транзит на природен газ са приети или мълчаливо подкрепени от ЕК в противоречие с действащите договори”.

Освен това нашата страна не е съгласна да поеме чрез „Булгартрансгаз” ангажимент за качеството вместо „Газпром”.

Под заплахата от солени санкции за злоупотреба с монопол в 8 държави от ЕС, сред които и България, „Газпром” предложи 5 мерки, които би трябвало да осигурят конкурентност на пазара, а оттам и по-добри цени на природния газ.

Пътят дотам обаче е дълъг, тъй като предоговаряне на търговските договори за транзит и доставка на газ може да започне едва след окончателното решение на Европейската комисия по антимонополното дело срещу „Газпром”.

Нашата страна имаше срок до 4 май да изрази позиция по случая.

На прощаване министрите не успяха да осъществят личния ангажимент, който пое Герджиков към бизнеса - да ограничи размера на таксите в Агенцията по вписванията.