След като месеци наред управляващите бяха „преследвани” от медиите с най-важния въпрос в държавата, на който те упорито отказваха да отговорят – „Кой?”, днес те се „преродиха” в нова роля - тази на домакин, приканващ журналистите към „открит диалог без забранени въпроси” и „край на говоренето на омразата и дефицита на доверие”.

Това стана на специална среща, първа по рода си у нас, „рекламирана” от главните участници като „мост между властта и медийното пространство”. В Зала 3 на НДК Пламен Орешарски, Сергей Станишев и Лютви Местан посрещнаха над 200 журналисти и изразиха готовност (след кратко оплакване за досегашната „нечуваемост на успехите” им) да покажат едно друго лице на властимащите – „честно и открито, с политически разговор без крясъци и популизъм, без изкривяване на политическия и обществения интерес”, по думите на лидера на социалистите.

Висшите политици на срещата, съмнително напомняща за подобни „открити инициативи с медиите” от страна на управниците в Кремъл, може и да са изненадали журналистите с поканата за подобен формат, но не и с казаното на него. Орешарски, Станишев и Местан, които само преди месец се „похвалиха” със задълбочено сътрудничество с Пхенян в медийната сфера, отново си написаха „отличен” за управлението си до момента – в социален, икономически и политически план.

Премиерът изтъкна, че е поел „отговорността да стабилизирам страната след близо четири години на управленски волунтаризъм, борейки се с икономика в депресия, тенденция за нарастване на дълговете, нарастващ брой на обезверените български домакинства, все по-голяма бедност и социално отчаяние”. Орешарски отново се прицели в ГЕРБ по отношение на несправедливото, по думите му, разпределение на средствата за общините – по времето на кабинета „Борисов” 86% от парите отивали в населени места с кметове от ГЕРБ.

Лидерът на ДПС също бе категоричен в положителната си оценка за настоящото правителство. Кабинетът „Орешарски” заслужавал пълния си мандат – за противовес на „неблагоприятната пазарна конюнктурна”. „Кабинетът мина през най-различни перипетии и оцеля – оцеля първо заради програмата си и второ заради профила на министър-председателя. Не съм убеден, че премиер, строго партиен, би оцелял в такава политическа среда”, посочи Местан.

Председателят на левите от своя страна допълни, че „лъжата се ретранслира и се превръща в по-голяма тежест” – затова била организирана срещата с медиите, за да се говори по същината на политиките .

„Няма съмнение, че тези, които се стремят да превърнат евроизборите в избори на „за” или „против” правителството, ще се стараят да го превърнат на междубалканска разправия. Аз и моята партия отказваме да участваме в тази какафония и искаме да върнем политически дебат там, където му е мястото”, подчерта Станишев, който пое ангажимент надбавките за пенсионерите по Коледа и Великден да станат по възможност системна политика на правителството.