С процедурни схватки, сърдене и оплакване започна днешното заседание на парламента, в което единствената точка беше внесеният от ГЕРБ вот на недоверие. Накратко - от ГЕРБ отказаха да се регистрират за заседанието, Михаил Миков ги надхитри с процедурни номера, после опозицията си тръгна, а накрая внесе нов вот на недоверие, по старата тема.

Заради абсурдната ситуация попитахме във фейсбук „на какво ви прилича българският парламент?” Отговорите са повече от красноречиви, а тези са само част от тях: „Цирк, обор, лудница,бардак...”

Иначе в началото на заседанието парламентът отново нямаше кворум за започване на работата си днес. Депутатите от „Атака” не бяха в залата, а от ГЕРБ не желаеха да се регистрират докато управляващите не съберат кворум. Председателят на Народното събрание Михаил Миков даде почивка, тъй като едва 110 депутати бяха регистрирани.

След паузата Миков откри пленарното заседание след като квесторите преброиха присъстващите в зала депутати. "В зала 207 народни представители, откривам заседанието", обяви Миков.

Настъпи пореден обрат. Депутати от ГЕРБ започнаха да скандират "оставка". Димитър Лазаров от партията възрази срещу откриването на заседанието. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напусна пленарната залата, заедно с депутати, докато председателят на НС Михаил Миков четеше седмичната програма.

Разгневен, Борисов обяви, че ще даде на Конституционния съд процедурата, при която днес председателят на парламента обяви, че има кворум. Според него Миков бил шмекер.

Оставка на Миков вместо вот на недоверие

Последва спор между управляващи и опозиция за това дали процедурите са спазени. Красимир Велчев от ГЕРБ поиска поименна проверка на депутатите в пленарна зала. „В първия час на заседанието това право не може да бъде упражнено от името на парламентарна група”, обясни председателят на парламента Михаил Миков.
Зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова заяви, че проверка на кворума може да бъде поискана във връзка с предстоящо гласуване. Това може да се окаже гласуването на вота на недоверие.

Депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева предложи заседанието на парламента да бъде предавано пряко по обществените медии. След това Цачева поиска и поименна проверка. Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че е съгласен с искането на Цачева за пряко предаване. Той й припомни, че искане за поименна проверка може да бъде направено след повече от половин час. „Когато си в залата и не се регистрираш не е отсъствие, а елементарен тарикатлък”, коментира Местан. Според Цачева ръководството на парламента е в тотален разнобой.

„Искаме оставката на председателя на Народното събрание във връзка с всичко това, което направи. Гласувайте си бързо вота на доверие, да видим нататък следващите точки. Спираме с вота на доверие и оттам-нататък няма да работите. След процедурните хватки вие си гласувайте вота. Не е ясно кои са тези 207 души, които направиха кворума. После останалите откъде ще ги вземете”, попита Димитър Главчев от ГЕРБ.

Мотиви и контрамотиви

Мотивите на внесения вот се базират на неверни, неточни или хипотетични твърдения. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски на дебатите по вота на недоверие към правителството.

„В мотивите се говори за управленска немощ. Тук ще направим безсмислен дебат, поради различните ни разбирания за управленска мощ. Ще продължим политики и действия, които считаме за градивни и ще коригираме политики, които нанасят вреди на социално-икономическото развитие. Няма да пазим фискална стабилност, чрез неплащане към бизнеса”, посочи премиерът.

„Кабинетът е представил управленската си програма 110 дни след встъпването в длъжност. Това е първият кабинет, който представи пред парламента разписани програмни мерки в началото на управлението си. Направих справка кога кабинетът на ГЕРБ е входирал своята програма – на 6 ноември 2009 г., тоест на четвъртия месец от началото на управлението”, заяви Орешарски.

„Коментира се тотална подмяна на висши държавни служители. Статистиката не го потвърждава по начина, по който е изнесено в мотивите”, добави той.

„Има упреци за създаване на Министерство на инвестиционното проектиране. На кого точно не е ясно какви политики ще прави? Устройствено планиране на територия, строителен контрол. В кои от тези направления политиките ни досега са били адекватни? Някои строителни недомислици в големите градове и застрояване на Черноморието са доказателство за необходимостта от повече контрол. Забавени били редица инфраструктурни проекти – щеше да бъде вярно, ако се посочи поне един пример. Застой в развитието на кадастъра наблюдаваме от години, а в последните 4 години не се направи абсолютно нищо за развитието му”, каза още Пламен Орешарски.

Вот след вот

Парламентарната група на ГЕРБ обаче опита да финтира управляващите като внесе нов вот на недоверие по същата тема. От ГЕРБ не признават дебатите, които текат в парламента, тъй като според тях заседанието е нелегитимно, каза на брифинг Лиляна Павлова.

„Виждаме абсолютно пагубно, брутално погазване на Конституцията и на правата на българските граждани, погазване на парламентарния правилник. В момента без наличие на кворум и без присъствие на вносителя на вота, незаконно се провеждат фалшиви и фиктивни словоизлияния пред камерите под претекст, че има внесен и разглеждан вот. Внесохме същия вот на недоверие към правителството за пълен провал в инвестиционната политика”, коментира Павлова.

Междувременно в пленарна зала приключиха разискванията по вота на недоверие към правителството. Гласуването на вота ще бъде в 11 ч утре. От ГЕРБ пък внесоха и искане за оставката на ръководството на Народното събрание.

Тотален резил

Според заместник-председателя на парламента Мая Манолова депутатите от ГЕРБ се държат като "селски отбор и стават за смях", а според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов ръководството на парламента трябва да подаде оставка незабавно, защото не могат да си оранизират заседанието.

„Ще внесем пак вот. Нека да се съберат”, заяви Бойко Борисов по време на почивката по-рано днес. „Те провалят заседанието. Виждате, че няма кворум, мнозинството ги няма. Това е тяхна грижа. „Атака” и депутатите от БСП и ДПС отново ги няма на работа”, каза още той.

„Аз с такава дама като Станишев не искам нито да обядвам, нито да вечерям, камо ли да пренощувам. Такава дама да си я държат в БСП”, каза Бойко Борисов в коментар на думите на председателя на БСП Сергей Станишев, че Борисов е като джентълмен, който кани на вечеря, а не отива.

„Ако ГЕРБ не се регистрират днес, ще провалят собствения си вот и ще станат за смях”, коментира Мая Манолова, според която поведението на опозицията е голям резил и демонстрация на пълна безпомощност и антиконституционалност.

"От ГЕРБ всичко може да се очаква”, заяви Манолова. Тя добави, че ако хората на Бойко Борисов считат това за победа, то тя ги поздравява.

"Надявам се, ако не днес, то утре вече, когато Борисов и ГЕРБ-ерите изживеят опиянението от поредния си подвиг, все пак да се обърнат и към разума си, да се сетят, че българското общество няма да кредитират оттук нататък деструктивно поведение и да се върнат в пленарната зала", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

Той допълни, че поема ангажимент да внесе предложение и да намери формат за провеждане на дебати по темата за министерството на инвестиционното проектиране, ако и днес ГЕРБ провалят обсъждането на вота на недоверие.
 
Днес стотина души се събраха пред парламента, за да „посрещнат” депутатите с призиви за оставка. „Щом не могат да създадат кворум какви управлщяваите са, щом си чакат патерицата”, коментира един от протестиращите, визирайки отсъствието на „Атака”.