По време на консултациите между президента и ГЕРБ не са обсъждани евентуални кандидатури за началник на ДАНС и главен секретар на МВР. Това каза зам.-председателят на партията Цветан Цветанов.

„Концентрирахме се върху заложения дневен ред, за да реализираме тези реформи, които са крайно необходими. В тази посока компетентност имат изпълнителната власт и МС”, каза още Цветанов.

По-късно през деня на "Дондуков" 2 дойде и премиерът Бойко Борисов, но след едночасова среща с държавния глава, той си тръгна без да коментира какво е било обсъждано.

Съгласно новия Закон за МВР, държавният глава трябва да назначава с указ висшето професионално ръководство на силовото ведомство.

Референдум - да, но изборите са по старите правила

„По темата за изборното законодателство от ПГ на ГЕРБ смятаме, че преди провеждането на местните избори само след седем месеца, не е удачно да се правят каквито и да било промени в него”, посочи Цветанов, като предупреди, че промените може да доведат „до допълнителни внушения и манипулации".

"Искам да изразим категоричната си подкрепа за това, което беше представеното пред президента за провеждането на референдум, заедно с местния вот”, подчерта бившият вътрешен министър.

По думите му е било договорено администрацията на президента и парламента да могат да изчистят съответните въпроси, които да бъдат приети в НС, „за да избегнем евентуалните спекулации и внушения за противопоставяне на президентската институция и законодателната", подчерта Цветанов”.

Реформисти

Той обясни, че депутатите от ГЕРБ през 2015 година ще имат за основен акцент реформата в сектор „Сигурност” и приемането на Закона за МВР. „Стигнахме до извода, че трябва да има устройствен закон", уточни Цветанов, като посочи, че през другата седмица ще бъде внесен пакет от законодателни промени.

По думите му, втората точка, която е обсъдена, е съдебната реформа, която щяла да бъде подкрепена от ГЕРБ.

„Друг основен акцент, който обсъдихме, е образованието", каза още той. Цветанов заяви, че възможно най- бързо трябва бъде прието законодателството, свързано с предучилищното и училищното образование.

Бившият силов министър каза още, че Росен Плевнелиев е дал висока оценка на реформите в сектор „Енергетика” и на програмата за саниране.

  • Борисов зове министрите: Когато си давате оставки, давайте ги накуп
  • Бъчварова оглави МВР, Вучков бе освободен
  • Веселин Вучков: Няма нищо драматично в оставката ми
  • "Екзотичното хрумване" Румяна Бъчварова сменя Веселин Вучков (ОБНОВЕНА)
  • МС внесе предложение за освобождаването на Веселин Вучков
  • БСП не планира вот на недоверие след сътресенията в сектор „Сигурност”
  • Бъчварова ще работи със заместниците на Вучков
  • Оттеглянето на Лазаров и Писанчев: Натиск или достойна постъпка
  • Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев подадоха оставки (ОБНОВЕНА)
  • Цветанов: С премиера си имаме взаимно доверие