Мним Георги Първанов се появи на 48-ия конгрес на БСП, въпреки че членовете на АБВ обявиха, че няма да присъстват на събитието. Като президента и лидер на АБВ се представи актьорът Стефан Рядков. Той обаче не беше допуснат до залата, в която се провежда Конгреса.

48-ият Конгрес на левицата събра над 650 делегати. Темата на форума ще бъдат предстоящите избори за Европейски парламент.

„Няма рестрикции и всеки може да дойде на конгреса, дори и членове от АБВ. Това обяви пред bTV делегатът на конгреса на БСП Явор Гечев, който е заместник-министър на земеделието и храните. Според него Евроизборите ще покажат каква е ролата на България - дали ще е активен играч или само ще изпълнява решенията на Брюксел.

„Правителството работи все по-успешно и постига резултати. Преди една година бяхме в опозиция, днес носим отговорността за управлението на страната. Преминахме през невероятни изпитания. Всеки ден срещу нас, около нас, даже в гръб, се появяват различни и нови предизвикателства, нанасят се удари. Партията не се огъна под напъна на улицата, противопостави се на ежедневните подривни действия на нашия опонент”, заяви лидерът на левицата Сергей Станишев на откриването на конгреса.

„Хората почват да виждат реалните промени, които се случват. Вярвам, както никога досега, че сме способни да извоюваме тази победа. Ще се чувствам удовлетворен, ако всички излезем с тази увереност”, каза още той.

„Трябва да направим необратима посоката на развитие, да направим така, че да е невъзможно ГЕРБ и подобни на нея групировки да обърнат тази посока и да ни върнат назад. Тази битка ще е дълга и трудна. Лесно е да смачкаш един човек, да унищожиш една фирма, лесно е да ликвидираш, да плашиш и да държиш в подчинение, но е ужасно трудно да убедиш, че може и иначе – по човешки. Едното става за миг, другото – с години”, подчерта лидерът на социалистите. Станишев изведе като основни приоритети индустриализацията, модернизацията и социална държава.

По въпроса за предложения от Росен Плевнелиев референдум Станишев се похвали, че президентът след две години летаргия, опитва „да плаши куче със салам”. По думите на „червения” има много по-важни въпроси от тези, за които настоява държавният глава, а именно: „Няма ли да предизвика по-сериозен обществен интерес въпрос за вида на данъчната система? Дали да е пропорционална или да се замени с прогресивна? Или дали да не се криминализира неизплащането или забавянето на социалните въпроси?”

„Най-голямата си сила сме черпили от ударите. Днес нито сме паднали, нито сме на колене и имаме силата да извървим пътя, по който сме поели. Трудното е зад нас, предстои ни още по-трудно – да успеем и да се гордеем с успеха, който сме длъжни да извоюваме на европейските избори”, посочи Станишев.

Зад проекта на Георги Първанов той за пореден път видя опит за дестабилизация на Столетницата. „Инициаторите на разделението, което преживяхме, говори нови и благи думи за намеренията им и жлъчни за ръководството на БСП. Всеки един от нас преживява случилото се. Бяхме изненадани от засада, бяхме ударени от гръб. По всичко личи, че ще се борят за гласове вляво, за наша сметка. Време е партията ад знае, че от самото си зачеване АБВ е замислено не като дискусионен форум или инструмент за разширяване политическото влияние, а като ясен политически проект, конкурентен на БСП”, посочи Станишев. Било каквото било. Нека да затворим тази страница, и да си гледаме нашата работа”, призова той.

„Преди 8 месеца поех огромната отговорност за управлението на държавата в ситуация на остра конфронтация социално отчаяние. Вашата подкрепа бе решаващата за пътя, по който да вървим и за увереността, че можем да се справим. Очаквахме, че ще бъде трудно. Реалността не ни опроверга”, заяви премиерът Пламен Орешарски пред над 670 делегати на конгреса.
 
„Неумолимата, собствена логика на политическия процес ни отреди за втори път да носим обща отговорност за управлението на страната. Това, предвид естествените ни политически различия и нагнетените негативни настроения на обществото, е тежко изпитание. Вярвам, че ще го издържим с достойнство. Показали сме, че сме по-зрели и можем да се поучим”, посочи лидерът на ДПС Лютви Местан, който също присъства на заседанието.

Кулминацията дойде когато Стефан Данаилов произнесе сърцераздирателна реч. Той отговори на въпроса "БСП или АБВ", като порица Ивайло Калфин, подкрепи Сергей Станишев, прегърна го и с емоционалното си слово го разплака пред многобройните делегати и гости на червения конгрес.