За единна кандидатура на АБВ и Патриотичния фронт (коалиция между НФСБ и ВМРО) призова лидерът на АБВ Георги Първанов, предаде БНР. Той бе един от гостите на отчетно-изборното събрание на ВМРО. Първанов обяви още, че не бива да се разрешава на Турция да се намесва във вътрешните работи на България и да се създадат граждански патрули.

Към представителите на ВМРО и НФСБ (също присъстват на форума) Първанов се обърна с думите: „Да потърсим единение, защото президентът олицетворява националното единство. Ако това стане, не просто успехът ще бъде с нас, но ще имаме силен, достоен, авторитетен държавен глава, с който да се гордеем”.
От своя страна лидерът на НФСБ Валери Симеонов обърна внимание върху общите постижения с ВМРО при защитата на правата на хората като задържането на цената на тока.

Симеонов видя и политически успехи от съвместната работа на двете партии, които той определи като „кръвни братя”.

„В нашата родина видимо се развиват процеси на отстраняване на антибългарската и противоконституционна партия ДПС от властта, само и единствено благодарение на нашето присъствие”, каза Симеонов.

На форума ще бъде отчетена дейността на депутатите от партията, които са част от парламентарната група на Патриотичния фронт. Ще бъдат набелязани основни насоки за политиката и дейността на ВМРО.

В дневния ред на конгреса е и изборът на ръководни и контролни органи на партията, като очакванията са Красимир Каракачанов да бъде преизбран за председател.