Ако парламентарните избори бяха днес, ГЕРБ щяха да съберат 25% от гласовете, БСП -14.6%, ДПС - 6.3 %, Реформаторски блок - 4.7%, Патриотичен фронт – 4.1%, АБВ – 2%, „Атака” - 1.9%. Това сочат данните от новото издание на Политическия и икономически индекс на „Галъп интернешънъл”.

Последното изследване е проведено между 27 февруари и 4 март чрез пряко интервю по домовете сред 1011 души. Няма съществена динамика в електоралните нагласи. АБВ не изглежда в добра форма, а положителен резултат от позицията си в дебата с дълга може би извлича Патриотичният фронт.

Следва да се изчакат и данните от идните месеци, за да се видят тенденциите. Данните не са прогноза за изборен резултат, но условно може да се каже, че при избори сега, под въпрос остават шансовете на АБВ и „Атака“ да влязат в парламента, а силно намалели са тези на БДЦ.

"Относително по-спокойният период за властта изглежда приключва. Няма чувствителни негативни тенденции в общественото мнение, но и положителната инерция от предишните месеци е изчерпана. Явно обезболяващият ефект от наличието на ново правителство отминава, а и скандалите около външния дълг и министерските смени са оказали своето влияние", се казва в доклада на „Галъп”.

Доверието в правителството в известна степен губи височина и достига до 28% срещу леко повишаващо се недоверие от 61%, сочат данните.  През март на въпроса накъде върви България 20% отговарят "към по-добро", а 64% - "към по-лошо". Няма съществена динамика при президентската институция - в последните месеци около една трета декларират доверие, а около 55% - недоверие.

Външнополитическите теми продължават да предизвикват много колебание и да показват закономерно ниска информираност. Отвъд това обаче, 50% от запитаните имат усещането, че конфликтът в Украйна се задълбочава, а 21% са на обратното мнение. И в този месец остава по-скоро негативното принципно отношение към санкциите спрямо Русия – 45% са „против“, 21% са „за“, а останалите се колебаят или се затрудняват да отговорят.

В същото време неизменно остава високото доверие към Европейския съюз. То трайно се движи на нива около 60%.