Четирима президенти – действащият Румен Радев и предшествениците му Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев, откриха възпоменателна плоча на първия демократично избран президент на България д-р Желю Желев.

Тя у поставена на родната му къща в смядовското село Веселиново.

Дъщерята на д-р Желев – Станка Желева, оцени откриването на плочата като знаково събитие и допълни, че иска баща ѝ да бъде запомнен „скромен, малко срамежлив и с много големи идеи”.

„Самият факт, че четиримата държавни глави са тук, говори много, говори наистина за един стремеж за единение”, заяви президентът Румен Радев.

„Той беше много почитан и уважаван на Балканите като цяло”, каза Росен Плевнелиев, президент на България от 2011 до 2016 г.

„Аз лично го помня с трудни отношения между президент в негово лице и опозиционен лидер в мое и чудесни отношения във времето, когато аз бях президент”, каза Георги Първанов, президент на България в периода 2002 – 2012 г.

„Мисля, че това е важен знак за българската демокрация, защото това, което според мен все още ни липсва, е чувството на институционалност”, заяви Петър Стоянов, президент на България от 1997 г. до 2002 г.

За близките си д-р Желев остава обикновен човек.

Преди две години един от бившите лидери на първата студентска стачка се разплака на поклонението пред тленните му останки.

„Желю е символ на стълбата – как бедното дете от Веселиново може да се качи по всички стълби и да стане президент", коментира тогава Мирослав Севлиевски.

Дисидентът д-р Желев беше начело на държавата 7 години, но не можа да се пребори с най-важния си идеологически враг.

„Ние не успяхме да осъдим Тодор Живков за държавната измяна – за предложението, и то на два пъти, България да стане 16-та република на Съветския съюз”.

Ще запомним президентът с острите критики към първото правителство на СДС, изречени от Боянските ливади, както и като автор на забранената преди 89-та година книга "Фашизмът".

Родната къща на д-р Желев във Веселиново няма да бъде превърната в музей.

Паметната плоча е поставена със средства на община Смядово.