Парламентарната комисия по бюджет и финанси разглежда на второ четене финансовата рамка на държавата за догодина и новите предложения за пенсионна реформа. От БСП изразиха готовност да подкрепят предложенията за промени в задължителното пенсионно осигуряване, ако се направят някои промени в детайлите.

Правителството се готви да премахне задължителното осигуряване в частните фондове, които след време трябва да започнат да изплащат втора пенсия. В момента вноската за пенсия за хората от най-масовата - трета категория труд, е 12.8% в Държавното обществено осигуряване и 5% в частен пенсионен фонд.

Предложението е тези 5 % човек сам да прецени къде да внася - в частен фонд на индивидуална сметка или в Държавното обществено осигуряване, където парите са общи. Тази преценка обаче ще може да се прави само веднъж в живота и връщане назад няма да има.

Според вносителите идеята е да се даде право на избор, докато опозицията смята, че при сегашната формулировка този избор се прави само веднъж на практика е ограничен. Все пак от БСП заявиха, че са готови да подкрепят едно такова предложение, но с промени в детайлите.

Според ДПС подобни решения не се вземат в последния момент.

„Хората, които в момента се осигуряват и работят, имат време до времето за пенсионирането си да направят своя избор”, коментира Менда Стоянова от ГЕРБ преди заседанието на комисията.

„Най-вероятно като чуем мотивите на колегите, ще подкрепим такова нещо”, заяви депутатът от БСП Корнелия Нинова.

На заседанието дойдоха представители на частните пенсионни фондове. Според тях предложението, ако бъде прието, ще дестабилизира системата. Те предупреждават, че този модел е приложен в Унгария, където не е дало резултат. По думите им тази промяна потърпевши ще бъдат хората с по-ниски осигуровки, младежите, които сега започват работа, и категорийните работници.