Без мен партия ГЕРБ нямаше да е същата – аз съм човекът, когото искат да торпилират, заяви бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин” по bTV. С този коментар той обясни изтичането на записи на разговори с негово участие, но не и с Цветан Цветанов.

Той неколкократно отговори с „Не” на въпроса имало ли е разговор между него, земеделския министър в неговия кабинет Мирослав Найденов и екс градския прокурор Николай Кокинов на 15 април.

Попитан имало ли е такава среща, бившият министър отговори: „Как да коментирам нещо, което не знам. Нещо което, Бог ми е свидетел, което нито съм слушал, нито го знам”. Той допълни, че не помни за подобно посещение в дома му, тъй като там го посещават хиляди хора, а само на ден са десетки.

С аргумента, че САЩ и ЕС не са давали обяснения за изтеклите по незаконен път документи в „Уикилийкс”, Борисов отказа да коментира разговора, защото бил записан незаконно. Той обаче увери, че по никакъв начин не е оказвано влияние по никакво дело – нещо, за което остана впечатление след изтеклия разговор, в който ясно се различават неговия глас и тези на Найденов и Кокинов. „Не го знам този запис, не го слушам, не чета. Който иска да го слуша – това е свободата. Мога да уверя само, че никаква информация по никакъв начин не е препятствано нещо с дело”, каза бившият премиер.

В изпратения до медии запис се чува още, че Борисов разговаря по телефона с лице, за което се предполага, че е Цветан Цветанов, съмнение което изпрати в четвъртък екс вътрешния министър на разпит в следствието. На тези твърдения лидерът на ГЕРБ отговори: „Откъде предполагате, че е Цветанов? Моя работа е с кой ще си говоря по телефона”.

Репликата „Ти си го избра”, която се чува няколко пъти от Кокинов, насочена към Борисов по време на „беседата” между тримата с препратка към Сотир Цацаров, партийният лидер коментира с изтъкване на лични отношения: „Ако съм избрал главния прокурор, защо ще викам Кокинов? Кокинов ми е приятел има много тежко болна съпруга и аз съм му помагал”.

Именно Сотир Цацаров заяви, че най-голямото нарушение на Николай Кокинов е това, че е предоставил на Борисов информация по проверката в СДОТО за незаконни подслушвания по-рано от официалното й обявяване. Макар че отрече подобни твърдения, бившият премиер неглижира стойността на „предварителното представяне” на подобен документ, тъй като той вече бил минал по надлежния ред и оставало само да се обяви публично.

Той сподели, че има подозрения кой е авторът на незаконните записи, но бившият земеделски министър Мирослав Найденов категорично е извън тях. Неговите твърдения за незаконното подслушване от страна на бившия вътрешен министър изненадали Борисов, защото само дни преди това Найденов бил на рождения ден на Цветанов.

„В ГЕРБ не важи мафиотското правило за мълчанието, което има в БСП – всеки може да каже каквото си иска,” каза още лидерът на ГЕРБ.

Борисов обаче призна, че си е направил изводи от случилото се и вече ще бъде по-пестелив в оценките си. „Моят дом е моята крепост. Там съм се родил и мога да говоря каквото си искам. Когато разговарям, вече го правя все едно давам интервю," посочи той.

„Абсолютна манипулация,” твърди Цветанов

Лидерът на ГЕРБ изтъкна, че освен срещу него и срещу ГЕРБ, подобни компромати не са излезли за никого. „Цветанов ме уверява, че това е абсолютна манипулация. Ако Цветанов имаше нещо общо, сега медиите щяха да са пълни с компромати срещу Сергей Станишев и Лютви Местан,” категоричен бе Борисов.

Според него през четирите години от мандата на партията му в управлението на държавата е имало опити ГЕРБ да бъде дискредитирана – както от страна на бизнеса, така и от страна на партии.

Всички не обичат Цветанов

Бойко Борисов обясни конфликтите между бивши членове на ГЕРБ със зам.-председателя на партията Цветан Цветанов – „във всяка фирма, организация и фамилия има хора, които не се обичат.

„Цветанов не го обичат, защото държи партията да бъде стегната, и понякога прекалява, и аз съм му се карал. Като се фиксира върху някой човек, чак аз трябва да се намесвам,” сподели Борисов за най-приближения си съпартиец.

„Партията е монолитна и знае кой е лидерът и кой е заместникът. Аз съм бил концентриран в управлението, партийната работа ми е била дори досадна,” допълни още той.

По този повод Борисов спомена, че за Великден се е чувал с бившия депутат Емил Димитров, който обвини Цветанов в злоупотреби с незаконно подслушване в МВР и обясни, че от страх за сигурността на семейството си го е завел в чужбина.

Лидерът на ГЕРБ не подмина и изказванията на друг ексдепутат – Иван Петров, който също направи скандални твърдения за бившия вътрешен министър. „Господин Петров е имал 4 г. да излезе и да го каже. Когато вече не си в партията, е лесно,” коментира Борисов и разказа, че Петров дори е ходил на гости в дома му от любопитство да види как се подслушва.

Обществените поръчки – схеми на Тройната коалиция

Бойко Борисов не подмина и последния запис на разговор с негово участие, който стигна до медиите и прокуратурата по-рано тази седмица. В него в неясен контекст Борисов обясняваше за схеми за разпределение на обществени поръчки.

„Записът е направен по време на семинар за млади политици в Правец, в който бях лектор. В този запис обяснявах как при Тройната коалиция са правени бордовете на държавните компании по схемата 3-5-8 – трима членове от НДСВ, петима от ДПС и осмина от БСП,” обясни Борисов.

„Организирана, независима, бърза” прокуратура

Лидерът на ГЕРБ определи като „ненормално” за една седмица той, Цветанов и Найденов да бъдат неколкократно разпитвани в прокуратурата, а делото на бившия земеделски министър да се е проточило 3,5 години.

„Прокуратурата доказа, че е достатъчно организирана, независима и бърза – аз толкова бърза прокуратура и в мечтите си не съм виждал. Надявам се да продължи със същата скорост да продължи работа по сигналите на Цветанов, Яне Янев и Делян Добрев,” заяви още Бойко Борисов.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация