За кабинет, който да изкара пълен мандат, с премиер Бойко Борисов, 18 министри и трима вицепремиери се договориха ГЕРБ и Реформаторският блок. Това стана ясно след приключването на финалните консултации между двете формации.

"Достигнахме до съгласие за имената на министрите и структурата на кабинета. Предстои те да бъдат гласувани. На този етап няма да ги оповестявам.  Днес ГЕРБ посочиха своя лидер като кандидат за министър-председател и получиха подкрепата на РБ", заяви Радан Кънев, който по-рано през деня съобщи във Фейсбук, че е готов да стане премиер.

"Реформаторският блок никога не е оспорвал правото на първата политическа сила да излъчи кандидат за бъдещ министър-председател", добави Кънев.

С отстъпки, 6 министри и един вицепремиер

Реформаторският блок ще има шестима министри и един вицепремиер в кабинета, който ще бъде "без портфейл". Предстоят и много сериозните консултации за подкрепа на програмната декларация на ГЕРБ и РБ от други политически сили за сформиране на стабилно парламентарно мнозинство, каза още той.

"Ние сме извървели определен път, за да преценим, че това е най-стабилният и най-сигурният вариант за България", продължи Кънев. 

Той уточни, че РБ ще направи някои отстъпки от програмата си. "Нашият изборен резултат надали позволява всичко, което сме поставили като условия, да бъде изпълнено. А ясно е, че включително в общата програма на правителството, която одобрихме, съвсем не всичко, което РБ иска, ще бъде включено".

Снимка: Ладислав Цветков

АВБ също получава министерство

Румяна Бъчварова каза, от своя страна, че е желанието на ГЕРБ е възможно най-рано да се внесе структурата и състава на кабинета за гласуване. Добави още, че решенията в бъдещата изпълнителна власт ще се взимат с консенсус.

"Предвиждаме министри да има и от АБВ", съобщи Бъчварова. Двама вицепремиери са предложени от ГЕРБ и един от РБ, уточни тя и добави, че в сряда предстоят тристранните им срещи с останалите потенциални партньори, с които ще търсят съгласие. Дали ПФ ще има представител в изпълнителната власт Бъчварова не можа да отговори.

Тя заяви още, че това, което са заявили още на първите консултации е, че МИЕ ще бъде разделено на 3 отделни министерства - на икономиката, на енергетиката и на туризма. Добави, че министреството на Инвестиционното проектиране ще бъде закрито.

Запитан дали ще бъде министър, Кънев отговори, че не. Бъчварова също каза, че няма да бъде министър. И двамата отрекоха да кажат дали ще бъдат вицепремиери или не.

Без подкрепа от БСП

Малко преди Кънев и Бъчварова да съобщят какво са се договорили,  лидерът на БСП Михаил  Миков обяви за пореден път, че левицата ще бъде опозиция в 43-тото НС и препоръча на депутатите от парламентарната си група да гласуват против структурата и състава на предложения кабинет. 

В опозиция ще бъде е ДПС, след като лидерът му Лютви Местан нарече формулата на управление "2 + 2" откровен антиеврпейски и антинатовски сговор. По думите му, ако този вариант на управление се реализира, има риск България за първи път да се отклони от своя цивилизационен избор да се развива като последователна евроатлантическа държава.