ГЕРБ ще иска касиране на изборите, но в същото време ще предложи правителство на малцинството. В него Цветан Цветанов няма да фигурира и сам ще се откаже от имунитета си. "Знам, че този кабинет ще падне, но заради нашите избиратели ще го направим". Това обяви председателят на партията Бойко Борисов, нарушавайки петдневното си мълчание. Прекръствайки се, Борисов обяви, че „Господ му е свидетел, че нищо общо няма с тази печатница (в Костинброд – бел.ред)”.

Борисов обяви, че правителството на малцинството, което ще предложи, ще бъде оглавено от него. Попитан дали е експерт или политик, той отговори: „Аз съм най-големият експерт от всички, които са били премиери, защото съм бил главен секретар на МВР, кмет и премиер.”

Касиране

„Може би за първи път и в историята партия, която е спечелила изборите, днес ние ще пуснем, най-късно утре, жалба до Конституционния съд и ще искаме касиране на изборите. Няма в историята партията, която да спечели и да иска касиране. Мотивът ни е грубото погазване на закона в деня на размисъл. Затова ще си пуснем жалба", заяви Борисов.

Кабинет на малцинството

„Ако дотогава КС не се е произнесъл и президентът даде мандат на ПП ГЕРБ, аз ще предложа правителството на малцинството, защото съм длъжен заради над милион българи, които са застанали зад нас. Както винаги, той ще е експертен.

Колегата Цветанов, в деня, в който се закълнем, той ще си подаде молбата за сваляне на имунитета. И в кабинета, който ще предложа, той не иска да фигурира, за да е ясно, че е експертен и е съставен от хора, които са готови веднага да почната да работят, а не да влизат в обяснителен режим”.

Програмно правителство не е възможно

Според Борисов програмно правителство е невъзможно да се направи. В конфигурацията в парламента на четирите партии не би могло да се направи и стабилно правителство.

"Каква е програмата, върху която искат да се обединят? Ако имаха програма... Слушаш съм коренно различни мнения от многоуважаемия Местан и многоуважаемия Станишев. Едно е да кажеш програмно, друго е да чуеш програмата и трето и четвърто е да го направиш. Хората си спомнят управлението на ДПС и БСП. Фактът, че бягат от коалиционно правителство като дявол от тамян си дават сметка какво ще причинят на хората.

Несериозно е да се говори за програмно правителство, защото БСП ще строят Белене, ДПС – казват не. За данъците също се разминават. По важните теми... Освен да намерят една обща тема – да се вземе голям заем, който за година и половина да се изхарчи. Ако това се направи, след това и Господ няма да ги спаси. Кризата, в която ще затъне държавата, ще бъде такава, че да не се вайкат после да викат – какво направихме пак", продължи Борисов.

Предсрочни избори

Борисов смята, че новите избори могат да бъдат в рамките на месец-месец и половина. "По-лошо ще стане, ако има безпринципни коалиции. Имаше по-малки партии близко до бариерата, при нови избори хората могат да си направят изводите, че ако сме 4 партии в парламента, ще бъде много лошо. Имаше някои много кресливи, а сме ги победили 30 към 1".

Сърдит, че не е поздравен

„Чувам до този момент всички измишльотини... аз не съм говорил, с който и да е политически лидер. Нормалното за една спокойна политическа атмосфера е да се обадиш и да поздравиш победителя – това показва ниво на политическата класа и ниво на възпитание. А не да викаш, че си морален победител. Не знам как можеш да загубиш едно състезание и да се обявяваш за победител като разликата е доста депутати”, каза още Борисов.

Благодари на всички симпатизанти, на тези, които са ги подкрепили. „За първи път в новата ни история политическа партия отново е победител на парламентарни избори. Първото място на ГЕРБ е истинската оценка за работа ни за тези 4 години – глас народен, глас Божи”.

97 > 84

Преди това Борисов демонстрира изчислителните си умения и посочи че има повече депутати от БСП. „Както и да гледам резултатите, 97 е повече от 84 и на обратно пак да ги гледам, е повече. Три пъти ги гледам и всеки ден слушам победители. Но 97 е повече от 84”, сметна Борисов и обяви, че резултатът го "топли".

"Това, което мога да кажа, е разпределение по признак на възраст. Под 60 години гласуват за ГЕРБ. Това е, когато говорят за младите хора от БСП, техните млади са над 60 години. По образование... по-ниско от основното образование категорично ни побеждават. По етническа принадлежност – ромите, разбира се, харесват повече БСП, най-добре сме при българите и турците. По тип населено място, беше ми особено важно, защото в София, където се срещнах челно с лидера на ПЕС – сме ги победили. Когато бие ГЕРБ, побеждаваме и ПЕС, и БСП. В селата ни бият с малко. С една дума – 97 на 84", заяви Борисов.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС