Вотът в неделя даде ясно да се разбере, че обществото иска промяна и нещо ново. Това каза премиерът Бойко Борисов в парламента преди гласуването на оставката на кабинета.

Това е реален вот, има партия, по-силна от нас на тези избори, призна Борисов.

Нямаме претенциите да бъдем незаменими, отбеляза той.

"Не съм се обидил, винаги гласът на хората е бил най-важен за мен", категоричен беше премиерът.

Управлението се дава от народа и в момента, в който той е разколебан, че това е най-правилното управление, то трябва да се върне, допълни премиерът в оставка.

Борисов призова новоизбраният президент Румен Радев да поеме новата си функция и да се направи служебно правителство, което да изкара до изборите при консултации с Росен Плевнелиев.

Направете правителство и управлявайте, ние ще бъдем максимално конструктивни, каза той пред депутатите.

Снимка: Ладислав Цветков

Системните партии не са за един ден, демокрацията е направила така, че те да падат, да идват на власт, да се борят като опозиция, подчерта Борисов.

„Направили сме си много сериозни изводи. Оставаме на разположение на обществото, ако един ден прецени, сме готови отново да работим за него. Сега обществното ни каза, че иска други”, изтъкна Борисов.

Според Борисов ако ГЕРБ бяха оттеглили бюджета за догодина, са щели да ги обвинят, че вкарват държавата в криза. Той предупреди, че популизмът сред политиците взима страховит връх.

„Ако много от предложенията, които чух в комисиите, станат факт в този бюджет, на годишна база бюджетът ще губи около 3 млрд. лева”, посочи Борисов. "На втората година ще се мултиплицират, на третата…и ще счупите държавата накрая", отбеляза той.

Снимка: Ладислав Цветков

Борисов посъветва партиите да чуят какво са казали хората на референдума.

Той излезе от пленарната зала, след като направи своето изказване.