По-добре е да има кабинет на малцинството, отколкото широка коалиция, за да се знае кой управлява и носи отговорност. Това обяви на форум в София премиерът в оставка Бойко Борисов.

Преди две години направих такъв компромис – изключително трудна работа, компромисите винаги се трупат на голямата партия, уточни той.

Премиерът определи като невъзможна и абсурдна евентуална коалиция между ГЕРБ и БСП при следващо управление.

„Как ще направим с БСП коалиция, ще махнем плоския данък, ще въведем прогресивен, абсурд - не е възможно”, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Във връзка с бъдещия служебен кабинет Борисов каза, че би бил спокоен, ако лидерът на БСП Корнелия Нинова помага на новоизбрания президент Румен Радев да състави кабинет.

Той определи като правилно решението да подаде оставка на правителството.

„Най-логичният въпрос е защо дадохме оставка. Така постъпи и Дейвид Камерън, той беше убеден, че Брекзит не трябва да успее и че е лошо за Великобритания. Сега една година след това, няма никакво движение по посока Брекзит. Но той постъпи морално. Така постъпи и Ренци в Италия”, коментира министър-председателят.

Бойко Борисов в оставка определи като много успешен мандата на президента Росен Плевнелиев.

И премиерът в оставка и президентът подчертаха, че най-важно e България да затвърди позициите си в ЕС и НАТО.

По думите им след Брекзита, избора на Доналд Тръмп и възхода на националисти и популисти в Европа за общността предстои критична 2017 г.