Нашите намерения са да се придържаме към буквата и духа на Конституцията и законите. Това заяви служебният премиер проф. Георги Близнашки на символичното получаване на властта от кабинета „Орешарски” в Министерски съвет.

Министър-председателят подчерта, че няма да търси извънредни правомощия и няма да се води от дългосрочни цели и интереси.

„Основната ни задача е организирането на свободни и честни избори”, подчерта конституционалистът, като обаче допълни, че освен това е необходимо „възстановяване не доверието в политическите институции на страната”.

Той отново повтори зададените от президента Плевнелиев приоритети за следващите месеци - да се стабилизират основните ресори на управлението, да се възстанови доверието с нашите партньори в рамките на ЕС и НАТО и да се продължи със започнатите ключови реформи.

Близнашки изрази своето съжаление за провалилата се актуализация на бюджета, като подчерта, че тя е нямало да бъде „празен чек”, а гаранция за стабилността на държавата при проблеми, „които идват като гръм от ясно небе”.

Служебният премиер подчерта, че за нормалното функциониране на държавата е нужна добра администрация и няма да има чистки извън освобождаването на тези кадри, които са свързани с корупционни практики или са показали политически пристрастия.

„Бъдете спокойни, ние няма да предприемаме никакви репресивни действия”, каза с усмивка Близнашки на министрите от отиващото си правителство.

Орешарски се отчете

Преди новият премиер да вземе думата, неговият предшественик Пламен Орешарски направи пред медиите кратък отчет на свършеното, който започна с описание на ситуацията, в която е заварил България през 2013 г.: „Преди 1 година правителството прие управлението на страната в условията на дълбока институционална криза, икономическа криза и задълбочаващ се дезинтегритет в обществото”.

Орешарски подчерта, че кабинетът му е работил в „най-сложната политическа ситуация в новата ни история”, но е успял да реализира повечето от ангажиментите си за едногодишния период.

Така от „стагнираща стопанско-инвестиционна активност, изтощено предприемачество, бързо растящи дългове и безработица” било постигнато повишаване на всички бизнес индикатори, а доверието на инвеститорите било спечелено.

Освен това Пламен Орешарски напомни мерките за намаляване на административната тежест, ускоряването на разплащанията с бизнеса и на усвояването на европари. Освен това той заяви, че политико-експертното правителство е отворило 50 000 нови работни места извън субсидираната заетост, а в енергетиката са търсени вътрешните резерви, вместо да се вдигат крайните цени.

Все пак Орешарски призна и какво не е свършено – не са стигнали времето и политическата подкрепа за реформи в за реформиране на здравеопазването, образование, административни услуги, пенсионна система.

„Не задържахме значими плащания, за да оставим по-добра фискална картина”, подчерта бившият вече премиер.

„Уважаеми г-н премиер, вие имате малшанса и щастието да бъдете служебен премиер. Малшанс, защото краткото време и липсата на законодателна инициатива няма да позволят извършването на някои структурни реформи. Щастие, защото служебните премиери са най-сполучливите в нашата история”.

Атмосфера

Церемонията в Гранитна зала се забави малко заради „опознавателната среща” между двете правителства. Преди нея в 9:30 часа двамата премиери се срещнаха на четири очи.

Те заедно изслушаха химните на България и Европейския съюз, като Георги Близнашки остана с каменно изражение, а Пламен Орешарски не изневери на дискретната си усмивка.

Сред министрите и от двата кабинета имаше както видимо скучаещи по време на химните, така и екзалтирани лица.

Сълзи поне пред камерите нямаше.

  • Президентът даде блестяща оценка на премиера, който назначи
  • Близнашки е истински български професор, не е правил чистка
  • Служебният кабинет предлага принципа „замърсителят плаща” в управлението на водите
  • Служебното правителство изпълнило 90 на сто от ангажиментите си
  • Агенцията за българите в чужбина има нов зам.-председател
  • Полицаи, пожарникари, военни и охранители от затворите излизат на протест
  • Кабинетът увеличава помощта за отопление
  • Грудев: 70-98 млн. евро е потенциалната загуба по ПРСР
  • Възстановяването на част от спрените евросредствата ще стане до месец
  • Митов: Българите в „Ислямска държава” да бъдат криминализирани