Бизнесът на път да се откаже от протеста на 30 септември. След среща с премиера работодателите излязоха обнадеждени за реформи и резерви в енергетиката, така че токът за индустрията да поевтинее.

"Остава ангажиментът ни да предоставим на главния прокурор Сотир Цацаров в следващите дни сигналите, касаещи нередностите при подписването на договорите с американските централи", каза Кирил Домусчиев след срещата с премиера Бойко Борисов.

По време на срещата е взето решение пътната карта за реформи в енергетиката да бъде изработена спешно, като от утре започва работа по нея. Тя ще бъде решена от работна група, в която ще участва и вицепремиерът Томислав Дончев.  

В нея ще се включат и представители на работодателски организации, министър Теменужка Петкова, председателят на парламентарната комисия по енергетиката Делян Добрев и министърът на финансите Владислав Горанов.

Конкретни срокове и цени не са били обсъждани, но държавата е поела ангажимент за нови промени в закона за енергетиката, така че да отпаднат преференциите за тока.

Работодателите влизат в бордовете на директорите на държавните енергийни дружества, включително и НЕК за да следят дали компаниите харчат неоправдано. Представители на бизнеса ще участват и в работата на КЕВР.

След срещата в министерския съвет работотодателите отидоха на среща в парламента с групите на ДПС и ГЕРБ. Освен за законодателни промени те настояват и за оставката на шефа на енергийния регулатор Иван Иванов.