Сметната палата публикува данъчните декларации на властта за миналата година. От тях става ясно, че президентът Росен Плевнелиев е спестил 10 хиляди лева от заплатата си като държавен глава, а премиерът Бойко Борисов е запазил финансовото си положение почти без промяна от времето, когато беше депутат в предишния парламент.

Снимка: bTV

Николай Бареков е най-богатият политик с годишен доход от цели 4 милиона лева.

Снимка: bTV

Главният прокурор Сотир Цацаров има спестявания в банка заедно със съпругата си от 135 809 лв. от наеми и заплати.

Снимка: bTV

Управителят на БНБ Иван Искров пък има банков влог от над 50 хиляди лв. от трудови доходи и лихви.

Лидерът на БСП Михаил Миков и семейството му имат влогове за близо 46 хиляди лв. от заплата и дарение. Със заплатата си Миков е купил и множество акции за 167 лв.

Снимка: bTV

Извадка от декларацията на лидера на НФСБ Валери Сименов показва, че има налични 80 хиляди лв.

Сред едни от най-добре във финансово отношение депутати са тези с частен бизнес – Петър

Кънев от БСП има спестени заедно със съпругата си над 1 млн. и 100 хиляди лв. Реформаторът Борислав Великов има дивидент от близо 2 млн. лв. А Красимир Велчев от ГЕРБ има на банков влог над 1,3 млн. лв. от продажба на недвижими имоти и фирмени дялове преди време.

Най-некоректни в подаването са магистратите

Общо 42 висши държавници не са подали в законоустановените срокове декларации за финансите си, съобщи днес Сметната палата, публикувайки годишните справки за имотите на депутати, министри, банкери, магистрати и други висши държавници, задължени всяка година да декларират промените във финансовото си състояние.

Все пак някои от неподалите в срок декларации, са внесли информация в Сметната палата впоследствие макар и след изтичането на законовите срокове, се вижда от регистъра. Това се е случило например с отстранения след фалита на КТБ подуправител на БНБ Цветан Гунев, който декларира апартаменти, автомобил и мотопед, банкови влогове за около 180 000 лв.

Най-много некоректни има от средите на магистратите – 10 съдии и 8 прокурори, както и на местната власт - 10 кметове и зам.-кметове.

Общо 7060 са подадените документи. От тях промени в обстоятелствата са декларирали 4510 лица, 2184 са съобщили, че нямат изменения в имотите си, новозадължените са 189, а 177 души са подали документи във връзка с освобождаването им от длъжност.