Колкото и пъти човек да отиде сутрин на пристанището, винаги е интересно. Слънцето все още не е огряло лодките, но там вече се трупат хора. Едни зяпат, други си говорят, а трети очакват да се завърнат рибарите. Къде, ако не там, може да си купиш гарантирано прясна риба? Пазарлъкът също е част от общата картина, типична само за подобно място.

Наблюдавам как хора се суетят около рибари, които са изложили сутрешния си улов – няколко каси с паламуд. Рибарите се въртят нервно, а мераклиите за риба се въртят мълчаливо. Прилича на игра на нерви. Едните искат да продават, а другите искат да си купят, но на по-изгодна цена.

Продажбата си има различни техники. Рибарите се оплакват на висок глас, за да бъдат добре чути, че днес няма много риба. Тези твърдения са адресирани към купувачите, естествено. Това е рибата: ако не купиш сега, после няма. Ритуалът не свършва дотук.

Изнервени от зяпачите, рибарите грабват касите и тръгват да ги товарят към колата. Тази привидно крайна мярка дава резултат. Един клиент не издържа и два паламуда се озовават в неговото пликче.

Цената е висока, но зависи за кого. За едните със сигурност не, за купуващите винаги – да.

Снимка: Ладислав Цветков

Първите с улов на брега са и първите на печалба.

Задава се лодка с други рибари. Уловът е също паламуд. Още не са пристанали и единият от рибарите пита другия: “Колко е фиксингът днес?”. Напушва ме смях, но решавам аз да ги ориентирам. Казвам им, че на брега парчето се продава по 8 лв.

Докато връзват лодката, без още да са извадили рибата, тече обсъждане. Решението е, че за дребните парчето ще е по 6 лв., а за големите - по 8 лв. Клиентите пак се суетят. Следва отново непринуден разговор, че днес няма много риба.

Първият престрашил се се навежда и започва да пълни една торба с риба. Вади пари и ги подава. Да, ама сметката не излиза. Мераклията е чул само цената от 6 лв., но не и тази от 8. Сделката се прекратява, парите се връщат с нежелание.

Снимка: Ладислав Цветков

Все пак идва друг клиент и работата потръгва. Първият напазарувал получава като бонус и обяснение как да я пържи или да я маринова.

Както при всичко останало, щом един се престраши, и друг го прави.

Сега е сезонът на най-хубавата риба у нас. Не само паламуд, а и т.нар. малък паламуд – чернокопът, е голяма вкусотия.