Спомен за българския карикатурист Райко Алексиев, пребит до смърт през 1944 г.
Създаденият от него вестник „Щурец" престава да съществува тогава
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 26
    0

И сатириците в България изразиха своята съпричастност към трагичната съдба на френските им колеги.

Фра Дяволо или Райко Алексиев е известният български карикатурист, чието чувство за хумор не понасяло на всички. Той създава сатиричния вестник „Щурец" през 30-те години на XX век. Изданието не спира да излиза дори по време на Втората световна война.

„Щурец" престава да съществува през 1944 г., а в София Райко Алексиев е пребит до смърт заради осмиване на Сталин.

вестник „Щурец" и Райко Алексиев
Снимка: bTV

В наши дни в редакцията на вестник „Стършел" казват, че карикатурата е като да удариш шамар. „Няма нищо по-лесно от това да се влезе в една редакция, в нашата редакция влизат всякакви автори, луди, питат къде е тоалетната и ние си ги упътваме, защото редакцията не може да е нещо затворено. Колкото и да ги ругаем, редакциите са нещо като храм на свободата”, коментира Румен Белчев от „Стършел".

Карикатуристите и сатириците, списвали вестника, си спомнят, че през годините все имало някой да се обиди на остротата на хумора им. „За нашите френски колеги няма граници, ние на Балканите сме по-задръстени, това може, това не може, тука ще обидим Пешо…”, обясни Белчев.

вестник „Щурец" и Райко Алексиев
Снимка: bTV

Вестник „Стършел" скоро ще стане на 69 години, през годините за него са писали Радой Ралин, Валери Петров, но сега трудно сред младите ще се намери някой, който да се захване с майсторството на карикатурата.

„Свободата на словото се намира на върха на перото, както свободата се намира на връха на копието, в момента няма копия, би трябвало да има пера”, казва Любомир Михайлов от секция „Карикатура" в Съюза на българските художници.

  • 26
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре