Навършват се три години от водното бедствие в Аспарухово
Церемонии за възпоменание на жертвите не са предвидени
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0

Днес се навършват три години от наводнението в Аспарухово. Бедствието във варненския квартал отне живота на 13 души.

Церемонии за възпоменание на жертвите не са предвидени.

Едва преди дни прокуратурата оповести експертиза, според която трагедията се дължи на природен феномен – съчетание на климатични, ландшафтни и "антропогенни" фактори.

Наводнението в "Аспарухово" - резултат от „природни и антропогенни фактори”Основен фактор за жертвите и сериозните материални щети е застрояването на западния охранителен канал

На 19 юни 2014 г. вечерта огромна приливна вълна помете двете дерета, повличайки хора, покъщнина и автомобили.

Порой удави Варна, най-малко 11 загинаха (ОБНОВЕНА)Има опасност от нова т.нар приливна вълна в ранните часове на петък

Трагедията предизвика невиждана съпричастност – стотици доброволци се включиха в почистването на квартала, над един милион лева бяха събрани от дарители в помощ на възстановяването.

Не стихва дарителската помощ за пострадалите във ВарнаС подкрепата на непознати, едно семейство ще се завърне в разрушения си дом

Три години по-късно с 8 милиона лева от европейския фонд „Солидарност” на мястото на деретата убийци бяха изградени два охранителни канала.

Все още обаче хората се оплакват от недовършена инфраструктура, а жителите на Аспарухово не се чувстват защитени от ново бедствие.

Преди дни министърът на регионалното развитие Николай Нанков и представители на Община Варна направиха оглед на охранителните канали, изградени на мястото на деретата-убийци.

Три години след трагедията: Жителите на Аспарухово не се чувстват защитениМинистърът на регионалното развитие направи оглед на охранителните канали

Съоръженията би трябвало да предпазят квартала от повторение на трагичния инцидент.

Министърът отхвърли твърденията на вещите лица от БАН, изготвили експертизата за причините за бедствието, според които регионалното министерство не е изпълнило задължението си за оценка и картографиране на геоложкия риск.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре