И тази година на Сакар планина не й се размина и тя отново пламна. Огненият ад погълна 3500 декара гора, треви и храсти между харманлийските села Младиново, Дрипчево, Оряхово и Изворово, съобщи кореспондентът на bTV в региона.

Община Харманли обяви бедствено положение заради пожара. Огнената стихия се разраства и вече се е пренеслa в землището на Изворово.

Пряка опасност за населението няма, но пожарът вече втори ден не може да бъде овладян, заради труднопроходимата местност.

В овладяване на огнената стихия участват над 100 души от различни служби, на помощ е и армията. 35 военнослужещи застъпиха наряд днес в Сакар. Мисията - да овладеят огъня, който вече втори ден изпепелява планината.

Десетки пожарникари, горски и доброволчески групи гасят вече втори ден. На ръка, с тупалки и пръскачки.

Теренът е изключително труден. Там техника не може да влезе, затова се разчита предимно на хората. И всеки пази гърба на другаря си, защото огънят изниква изведнъж.

Въпреки усилията на службите, пожарът през целия ден менеше посоката си.

„И вятъра, който сменя посоката от време на време, създава напрежение”, обясни комисар Николай Вълчев, директор на Областната дирекция на пожарната в Хасково.

В помощ на хората пристигна и тежка верижна машина от мините, която буквално проби път в гората, за да спре разрастването на пожара.

Пожарът е тръгнал от пасище, което арендаторът е почиствал с трактор, но когато искрата пламнала, избягал и в момента полицията го издирва.

„Няма категорично установен извършител на палеж, за да кажем дали е умишлено или не е умишлено”, заяви директорът на ОД на МВР-Хасково Ангел Цанков.

В ареста е бащата на фермера, но според службите двамата няма за какво да бъдат обвинени.

„След 15 юли имат право в този район да почистват пасищата си, а всъщност вие виждате тук тревостоят е сух”, каза Станислав Дечев, зам.-областен управител на Хасковска област.

Ако земеделците не почистят пасищата си в срок, няма да получат субсидия, а в жегата това винаги означава пожар.

„Условията са изключително тежки, високите температури, засушаването…най-малката искра може да предизвика огромно бедствие”, коментира главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН.

От областната управа ще търсят среща със стопаните и земеделските служби за намиране на изход от ситуацията.

На място остават десетки служите от службите. Надеждите са пожарът да бъде локализиран до края на деня.