Борисов пред Тереза Мей: Очакваме Великобритания да остане наш партньор (СНИМКИ)
Ние напускаме ЕС, но не и Европа, каза британският премиер на срещата в Лондон
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    1

Премиерът Бойко Борисов пристигна на работно посещение в Лондон по покана на британския министър-председател Тереза Мей. 

Бойко Борисов и Тереза Мей
Снимка: Reuters

Въпреки процесите, които текат между Европейския съюз и Великобритания, България очаква Обединеното кралство да остане стратегически партньор на Съюза по ключови въпроси като сигурността и борбата с тероризма. Това посочи Борисов пред Тереза Мей, цитиран от правителствената информационна служба.

Тереза Мей
Снимка: Reuters

Двамата обсъдиха сътрудничеството в областта на миграцията и на сигурността. Беше дадена висока оценка за взаимодействието между специалните служби на България и Великобритания.

Борисов посочи, че очаква подкрепата на Лондон за интеграцията на страните от Западните Балкани. По думите му тяхното приобщаване към семейството на демократичните ценности е най-голямата гаранция за успешно, сигурно и мирно развитие на европейския континент. „Хората от този регион очакват да им покажем, че Европа мисли за тях“, каза българският министър-председател.

Бойко Борисов и Тереза Мей
Снимка: btvnovinite.bg

Ние напускаме ЕС, но не и Европа, коментира премиерът Тереза Мей. Тя посочи, че като бивш вътрешен министър на Великобритания може да оцени положените от България усилия в процеса на овладяване на мигрантската криза в Европа и за борбата с тежката престъпност. „Затова благодаря на теб и на България за помощта, която оказахте в общата ни борба с организираната престъпност, тероризма и трафика на хора“, каза Тереза Мей.

Бойко Борисов и Тереза Мей
Снимка: Reuters

Вижте видео от срещата между двамата премиери:

В областта на сигурността България и Обединеното кралство ще продължат да споделят взаимния си интерес за справяне с предизвикателства като тероризъм, организирана престъпност, нелегална миграция, трафик на хора, киберпрестъпления. Добрата координация и установените традиции в съвместната работа на специалните служби на България и Великобритания ще продължат и след Брекзит, бе гарантирано на срещи на премиера Бойко Борисов в МИ-5 и в Хоум офис в Лондон.

Бойко Борисов и Амбър Ръд
Снимка: МС

Българската експертиза се цени и се разчита на нея, посочи държавният секретар на вътрешните работи на Великобритания Амбър Ръд.

В срещите участваха председателят на ДАНС Димитър Георгиев и главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов.

  • 1
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре