Всеки, който е изправен пред кариерен старт или търси ново предизвикателство, иска да намери сигурна и стабилна компания, която цени хората си. Лидл България е сред водещите компании в България и е обявена за №1 работодател в ритейл сектора у нас през 2023 г., по данни на световната организация TOP Employers Institute.

Представяме ти някои от практиките, които превръщат компанията в топ работодател.

Един от важните въпроси, когато говорим за работа, е „Добро ли е заплащането?“. Краткият отговор при Lidl е „да“! По данни на „Ефектът Lidl“ – оценката на икономическото въздействие от дейността на компанията в страната, веригата е лидер в бранша по средни нива на заплащане за 2021 г. Анализът сочи, че средната месечна заплата в нея за периода е с над 81% над средната в сектора и с над 53% по-висока от средната работна заплата за страната. Същевременно Lidl е сред най-сигурните, стабилни и коректни работодатели, дори във времена на несигурност, което е от значение, когато искаш да планираш доходите си. Израз на грижата на компанията към служителите е и богатият пакет от допълнителни придобивки към заплатата – от ваучери за храна и допълнително здравно застраховане, през карти за спорт, допълнителен ден отпуск за рожден ден и различни придобивки за родители.

Сред важните въпроси е също дали компанията развива потенциала на служителите си? За Lidl обучението е сред ключовите приоритети. „През изминалата 2022 г. сме инвестирали с 37% повече в обучение и развитие на своите служители, а часовете, прекарани в обучения, са над 30 000“, казва Катерина Шопова, директор „Човешки ресурси“ в компанията. Наскоро в Lidl стартира и едногодишна образователна програма с фокус върху уменията на 21 век, с която се дава възможност на ръководни кадри и служители в централата да посетят 14 обучения по различни теми. Ежедневно на разположение е и дигитална библиотека с над 15 000 обучителни курса. В допълнение, за ръководните кадри се организират и различни програми за развитие на лидерските им умения. Така 70% от ръководните кадри в магазините са се издигнали именно отвътре.

И все пак – какви са позициите, на които човек може човек да се реализира в Lidl? „Възможностите, които може да открие един кандидат в Lidl, са много различни и далеч не са само тези, които хората виждат, докато пазаруват при нас. Разнообразието от професии е огромно – от строителство, през продажби, до стоково снабдяване и много други“, казва Катерина Шопова. “Тук работят специалисти, които отговарят за всяка една дейност по веригата – за строителството на магазините; за продуктите, които се предлагат на рафтовете; за цялостната логистика и ежедневния транспорт на стоката до всичките 118 магазина в страната; за процесите в магазините, ИТ обезпечаването на всяка дейност, маркетинг комуникацията, счетоводството и много други. Имаме младежки програми, насочени към ученици, студенти и млади специалисти. И разбира се – предлагаме различни позиции на 4,6 и 8 часа в нашите магазини в цялата страна, както и позиции в двата ни логистични центъра”, допълва тя.

Най-важното, когато говорим за това дали един работодател наистина е топ, е оценката на служителите за него. 90.2% от работещите в Лидл България казват в проучване, че биха препоръчали компанията като работодател, което е знак на доверие и оценка към средата и екипа.

Ако и ти имаш интерес към работа в стабилна компания, която инвестира в служителите си и средата, виж отворените възможности в Lidl на jobs.lidl.bg.