Започва гроздоберът. Тази година лозарите очакват добра реколта заради меката зима и дъждовете в края на пролетта. След белите сортове грозде, които по традиция се берат по-рано, идва ред и на червените.

Мелнишкото вино е прочуто не само в България. Гроздето за неговото производство се отглежда само в санданско-мелнишкия регион, заради най-силното и продължително огряване от слънчевите лъчи.

За семейство Бошкилови отглеждането на грозде и винопроизводството е семеен бизнес от десетилетия. За да е наистина хубаво гроздето обаче, почти половината от гроздовете се изхвърлят още преди да узреят.

„Една лоза е склонна да даде 5-6 кг, ние това го махаме, за да остане хубавото и да получим едно от най-хубавите и качествени вина в целия регион”, обяснява Кръстьо Бошкилов, собственик на лозови масиви.

Още преди началото на септември масивите ще бъдат обрани. Следващата стъпка е производството на вино. Съветът на професионалиста - за да пиете качествено вино, не купувайте такова, което ви предлагат за по-малко от 3 лева за литър.

„Трудно би могло да се направи хубаво и качествено вино за 2 лева. Значи нека изходим от следната гледна точка - миналата година кг грозде струваше 80 ст., дори в края на кампанията гроздоберната стига и до левче. От 2 кг грозде се получава един литър вино. Вие сами направете сметка”, допълва Николай Бошкилов, винопроизводител.