Близо две години след наводнението в Добрич, при което човек загуби живота си,единствената обявена причина е голямо количество дъжъ – 106 литра на квадратен метър.

Все още не е приключило и досъдебното производство, което трябва да установи има ли виновни и какви са причините градът да остане под вода дни наред.

Лекарят д-р Хасан Ефраимов започнал свое разследване по случая, след като не чул нито от местните власти, нито от експертите причините за наводнението от преди две години.

Д-р Хасан Ефраимов
Снимка: btvnovinite.bg

Според него в Добрич все още е под опасност от наводнение, ако не се вземат спешни мерки.

Ефраимов живее в района на Хуманитарна гимназия в града, където водата заля и разруши голяма част от къщите. Според него улица „Поп Богомил" представлява своеобразна язовирна стена.

Снимка: btvnovinite.bg

„Построена  е огромна стена, която заема от край до край напречно коритото на река Добричка. Именно тази стена задържа водата, която дойде от другата страна. Затова казвам, че са превърнали града в язовир, в момента град Добрич представлява един сух язовир", смята той.

Направеният канал пък е твърде тесен, поради което през него не може да премине голямо количество вода. Затова според Ефраимов трябва да се направи поне още един.

Снимка: btvnovinite.bg

Докторът публикува разследването си в социалната мрежа, а комисия, назначена от кмета е обходила  цялото корито на река Добричка.

По думите на кмета на община Добрич Йордан Йорданов корекцията на коритото на река Добричка не е направена по правилен начин, защото е разширен входът ѝ.

Йордан Йорданов
Снимка: btvnovinite.bg

„Това неиминуемо води след себе си наводнение", пояснява той.

Снимка: btvnovinite.bg

Необходимо е и възстановяване на разрушения язовир „Сердика", който е бил изграден като буфер и запазване на града от наводнения.

Вече е обявена е обществена поръчка за дейностите по река Добричка.