Водата в айряна не трябва да е повече от 50%. Солта в него пък не трябва да надхвърля 0,8%. Това реши днес правителството, след като прие Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти.

Промени в правилата за производството на млечни продукти хвърлиха бранша в смут. Макар че днес кабинетът одобри наредбата, тя ще бъде преправяна и дописвана, признаха от земеделското министерство.

Освен към айряна, специално внимание е отделено на сиренето. Този продукт ще бъде наричан така, само когато за направата му се използват млечен продукт, претърпял или не процес на ферментация, преминал или не процес на зреене и получен чрез коагулация на млякото под действието на специален ензим.

Прясно мляко пък ще бъде получавано само от сурово мляко, претърпяло пастьоризация или стерилизация.

След като стана ясно, че пазарът е залят от продукти менте, а в истинското сирене не рядко има и заместители, от земеделското министерство се заканиха да сложат ред. Според промените, бизнесът вече трябва да избира какво да произвежда - само "млечни" продукти или само продукти с растителни мазнини. В последния момент обаче режимът ще бъде облекчен - и производителите ще могат да редуват двата производство.

„Едновременно няма да се произвеждат двата типа продукти - имитиращи и истински, единствено ние разписваме административната процедура, как да смени амплоато си ако желае”, обясни Цветан Димитров, зам.-министър на земеделието и храните.

Тоест през няколко месеца например преработвателят ще може да сменя - истинското сирене с палмов "имитиращ" продукт. Част от бизнеса обаче не подкрепи идеята.

„За мен това е един опит да бъде изменена наредбата, защото не виждам логика 6 месеца да работиш млечни - 6 месеца имитиращи продукти. Имитиращите продукти нямат дълъг срок на трайност”, каза Симеон Присадашки - Асоциация на млекопреработвателите

Производителите на палмови продукти, в чийто интерес се правят допълненията, също не са доволни от "стъпката назад", защото искат по-кратки срокове за смяна на продукта.

„Това, което ние казахме е до 24 часа например да бъде уведомен контролният орган. Шест месеца е много голям период от време”, каза изпълнителният директор на Асоциацията на млекопреработвателите Диляна Славова.

Междувременно животновъдите предупредиха, че стягат редиците си за масови простести, заради ниската изкупна цена на млякото.