СДС да се разграничи от „съглашателските политики”, които партията е водила спрямо бившите управляващи от ГЕРБ. За това призоваха от формацията „Синьо единство”, създадена от недоволни членове на старата дясна партия.

„Върнете СДС на пътя на демократичните европейски ценности,” апелира лидерът на „Синьо единство” Христо Панчугов в обръщение към делегатите на националната конференция на СДС, която ще се състои през почивните дни.

„Синьо единство” беше формирана в края на миналата година, след като от редиците на СДС бяха изключени депутатите на партията в Синята коалиция, а евродепутатът Надежда Нейнски сама напусна. До там се стигна след скандала с избора на конституционен съдия. Тогава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обеща на СДС подкрепа на мнозинството за който и да е кандидат, излъчен от сините.

Депутатите обаче отказаха да внесат предложение след подобна покана и обвиниха лидера Емил Кабаиванов в съглашателство с ГЕРБ.

„Изправете се с ясен глас в подкрепа на принципите и морала в десницата. Застанете на страната на сините хора в България, които днес са по площадите, за да се противопоставят на мафията,

на задкулисието в политиката и да отстояват правото си на нормален живот,” се посочва в обръщението на „Синьо единство”.

Според Панчугов на последните избори традиционната десница е загубила правото да представлява тези хора, защото не е намерила сили да се противопостави на разделението и подмяната. Сега единството е безалтернативно и не се нуждае от повече аргументи, смята той.

От „Синьо единство" призовават делегатите на конференцията на СДС да обърнат курса на партията към единство в десницата, за да отговорят заедно на очакванията на хората за създаване на модерна реформаторска алтернатива.

Единната платформа, подписана от ДСБ и „Синьо единство" на 20 януари тази година е отворена за СДС, при ясно изразена воля за единство и при споделяне на общите оценки за миналото и настоящето и целите за бъдещето, пише още в посланието.

Заради отношението си към ГЕРБ СДС не беше включена в преговорите за нов десен реформаторски блок, инициирани от новия лидер на ДСБ Радан Кънев.