Формацията „Синьо единство” ще се яви самостоятелно на предстоящите избори, ако не стане част от Реформаторския блок, обяви главният секретар на партията Димитър Иванов. Декларацията дойде ден, след като част от членовете на партията, начело с Мартин Димитров, напуснаха, за да останат в дясното обединение.

На заседание на ръководството на партията в събота предстои да се реши дали „Синьо единство" да продължи участието си в Реформаторския блок и дали ще подкрепи споразумението между партиите в него, информира председателят Христо Панчугов.

Той каза, че се надява всички в партията, дори и тези с различно мнение, в събота да бъдат на заседанието и при вземане на общо решение да го подкрепят.

Председателят на партията посочи, че конфликтът в Реформаторския блок не е произтекъл от тях. Според Димитър Иванов е неприемлив начинът и причините, поради които е поискано прекъсването на преговорите със „Синьо единство".

„Въпреки че предложението на лидера на ДСБ Радан Кънев за прекъсване на разговорите не е било прието, от понеделник насам има срещи, но никой не ни кани на тях“, обясни главният секретар на „Синьо единство”. Той допълни, че в нито един момент не са обсъждани имена за листи.

Христо Панчугов заяви, че неучастието на „Синьо единство" в Реформаторския блок ще е по-скоро загуба, защото блокът е имал потенциал да се превърне в нов модел на правене на политика в България. Панчугов заяви, че от формацията са против квотния принцип и мнозинствата в обединението, а са за равнопоставеност и консенсусно взимане на решенията по важни за коалицията теми.

„За нас идеята за Реформаторския блок минава през размиване на партиите в него и изграждане на естествена среда за лидерство. Това, което изненада партньорите ни в Реформаторския блок, е отказът на „Синьо единство" да смени разговора, за да може да договорят едни места за едни хора”, посочи Панчугов.

Той посочи две точки на разминаване - нежеланието „да се изгорят мостовете" за излизането от тази коалиция във всеки следващ момент и „мината", която залагат пред развитието на Реформаторския блок, с квотите и мнозинствата, договаряни в момента.