„Синьо единство” предлага всяка от партиите, обединени в Реформаторския блок, да поема председателството му на ротационен принцип, съобщиха от формацията.

Друго тяхно предложение е общото политическо структуриране с гражданско участие, за да може Реформаторският блок да бъде траен и единен политически субект.

За подобна организация се обяви и лидерът на Движение „България на гражданите” Меглена Кунева, според която Реформаторският блок е „един български ЕС”.

От „Синьо единство” смятат, че председателството трябва да има определен времеви мандат и да отстоява предварително обявени приоритети, вземането на решения да бъде с пълен консенсус, а регионалните структури на Реформаторския блок да бъдат единни.

„Синьо Единство" изпрати писмо до лидерите на партиите в Реформаторския блок, в които ги пита за официалното мнение на формациите им относно важни предложения като публични заседания и обсъждания на формацията, ролята на отделните граждани в нея, създаване на единни критерии за разширяване на обединението и привличане на неправителствения сектор, формулиране на реформаторска платформа с общи оценки, принципи, ценности, визия и политики, създаване на единни механизми, гарантиращи единството и трайността на политическия субект.