От 272 млн. евро поставени в риск са "спасени" 237 млн. евро. Това заяви вицепремиерът Зинаида Златанова заяви на пресконференция в МС. Това са почти 500 млн. лева, които са се влели в българската икономика, допълни вицепремиерът.

Тя цитира данни според, които към 13 март реално изплатени средства по оперативните програми са били 37 на сто от бюджета им, а към 15 декември те са 53%. Към 13 март 28% са били сертифицираните средства по всички програми за 7-годишен период, а към 15 декември те нарастват на 42%.

Новият НК

Днес на интернет-страницата на Министерството на правосъдието ще бъде публикуван проектът на нов Наказателен кодекс, съобщи още вицепремиерът.

Проектът е съобразен с всички изисквания на международните актове и конвенции, по които България е страна, както и с директивите на Европейския съюз. Това е един много сериозен труд. Това, което сме се опитали да направим на стотици заседания, е един нов, наистина модерен Наказателен кодекс, който да отговаря на световните тенденции, заяви Златанова.

Тя посочи, че идеята да го качим днес, е за да има достатъчно време, този основен и много важен закон, да бъде обсъден и огледан от академичната общност, НПО-та и граждани. Отваряме и специален имейл, на който всеки ще може да дава становище през следващите 3 седмици, каза Зинаида Златанова.

В началото на 2014 година Министерството на правосъдието ще проведе дискусия по предложените текстове за нов Наказателен кодекс. Сега действащият Наказателен кодекс е в сила от 1968 г. Проектът на нов Наказателен кодекс възпроизвежда значителен брой разпоредби, които са класически за наказателното право и в частност за българската традиция.