С министъра на финансите обсъждахме как 2014 година няма да е нулева за публичните инвестиции в страната. Това заяви в Боровец вицепремиерът, отговарящ за еврофондовете Зинаида Златанова, предаде БГНЕС.

Тя посочи две причини за това. Първо, няма да е нулева за еврофондовете за новия програмен период, което очевидно е бил планът на опозицията и второ – създава се публично-инвестиционна програма в националния бюджет.

Според нея по този начин за пръв път имаме истинска допълняемост между европейското и национално финансиране, което е основно изискване на европейските фондове и на бюджетната политика на страните членки.

"Приоритетите на страната ще се финансират не само от европейски фондове, но и с национален бюджет там, където няма възможност за европейски фондове", обясни Златанова.

По отношение на еврофондовете тя заяви, че е много вероятно да се стартира прилагането на три оперативни програми. "В момента много сериозно работим с управляващия орган и министрите, за да уточним точно какви процедури могат да бъдат пуснати още от началото на следващата година", каза Златанова и добави, че това ще даде възможност на бенефициентите веднага да кандидатстват и да бъдат сключени договори за безвъзмездна помощ.

Оперативните програми, които ще бъдат стартирани от следващата година са "Транспорт" и "Човешки ресурси". Зинаида Златанова се надява те да бъдат повече. Тя припомни, че в момента сме на 45% сертифицирани разходи, а до края на годината се очаква този процент да бъде по-висок. За сравнение през февруари усвоените пари са били 29%.

Златанова коментира и вероятната загуба на евросредства. "Полагаме усилия, за да спасим толкова пари, колкото ни е възможно. Сигурна съм, че ще спасим поне половината от потенциалните рискове, които бяха обявени от служебното правителство, а то ги беше оценило на сумата от 272 млн. евро по всички оперативни програми към месец май", каза Златанова.