Движение „България без цензура" вече е партия, а Учредителният конгрес в единодушно избра лидера Николай Бареков за председател на формацията на конгрес в НДК в събота.

След като сам обяви своята „политическа смелост”, той заяви готовност да застане начело на формацията и след учредяването й като партия, след като досега бе лидер на едноименното движение. „Готов съм да оглавя „България без цензура”, избран от хората, и да кандидатствам за министър-председател”, декларира Николай Бареков.

Той обяви амбицията на новата партия за „най-малкото в два политически мандата”, а в края в края на евентуалното управление - референдум за свикване на Велико народно събрание. Сред останалите искания на новата политическа формация са намаляване на партийни субсидии и ликвидиране на депутатските имунитети.

На учредяването на „България без цензура” присъстваха отцепилият се от ГЕРБ депутат Светлин Танчев, народният представител от Коалиция за България Румен Йончев, станал известен с „частното” си посещение в Тайван, бившият депутат от НДСВ Юлияна Дончева, едно от познатите лица от протестите срещу монополите от зимата на 2013 г. Ангел Славчев и др.