Затварянето на границата с Турция с цел ограничаване на бежанския поток от Сирия е опция, която не е била предмет на разглеждане в Министерски съвет, но е опция, която не бива да бъде изключвана като краен вариант. С този коментар военният министър Ангел Найденов опита да изясни „двусмислията” по коментираната в последните дни възможност.

Найденов подчерта, че преди да се разглеждат подобни хипотези, гражданите трябва да си дават сметка за драмата на хората, които търсят убежище или които пристигат в България с очакването да заминат за трета страна.

В коментар по темата от събота министърът на отбраната отново подчерта, че затварянето на границата е възможно, но твърде крайно решение. Той посочи, че това може да стане и чисто механично чрез поставяне на огради.

Във вторник обаче главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обясни, че подобна мярка би струвала 10-11 млн. лв. месечно.

По въпроса за сградите на Министерството на отбраната, които ведомството може да предостави за нуждите на бежанците, Ангел Найденов обясни, че вече са направени описи и са предоставени на Агенцията за бежанците и на Националния оперативен щаб списъци на обекти от материалната база на министерството, които не се ползват.

Едва след оценка на състоянието на сградите, към които има интерес, ще бъдат насочени средства за ремонти. Найденов обясни, че парите могат да бъдат предоставени по линия на международните помощи или ще бъдат отпуснати от държавния бюджет.

Военният министър обясни, че на последното заседание на Министерския съвет е взето решение да бъде актуализиран националния план за действие за бежанците, включително да бъдат осигурени допълнителни средства на Държавната агенция за бежанците.

„Единственото решение, което може да сложи край на кризата в Сирия, е политическото”, заяви пред аудиторията военният министър, който участва днес във Военната академия в oткриването на Шестата международна правна конференция на тема „Международно право и военни операции".

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас