След многохилядните антиправителствени граждански протести през последните близо две седмици, по улиците на София плъзна безпрецедентно шествие, организирано от политическа партия „Атака”, срещу протестиращите граждани.

Това бе поредният щрих от скандалното поведение на лидера на партията Волен Сидеров, който се появи сутринта в четвъртък пред парламента, въоръжен с полицейска палка. Станал по-известен като 121-ия депутат, осигурил кворум за гласуването на кабинета „Орешарски”, той осигури кворума и за днешното заседание.

Вчера депутатите от парламентарната му група провалиха заседанието с отсъствието си, което оправдаха със сутрешния протест „На кафе пред парламента”. Снощи полицията дори обяви, че разширява зоната за сигурност около сградата, за да могат депутатите да стигнат до работното си място.

Отсъствието на „Атака” от парламента накара дори БСП да обмисли варианта за предсрочни избори, тъй като без 121-и глас липсата на кворум ще направи функционирането на 42-то Народно събрание невъзможно. Днес обаче Волен Сидеров декларира, че предсрочни избори няма да има, с което призна подкрепата на „Атака” за правителството.

Сидеров говори пред журналисти пред сградата на Българската национална телевизия на ул. „Сан Стефано”, където се срещна с генералния директор Вяра Анкова, за да се оплаче от начина, по който медията е отразявала проявите на партията му.

Под освиркванията на граждани

В шествието, оглавявано от Волен Сидеров, се включиха депутати на „Атака” и не повече от стотина симпатизанти на партията. Граждани по улиците ги посрещаха с освирквания.

За кратко те блокираха движението на кръстовището на бул. „Цар Освободител” и бул. „Васил Левски” до Софийския университет, а после продължиха и към „Орлов мост”. Плакатите на участниците в шествието се разминаваха с откровено войнствените призиви на лидера и гласяха „Аз тежа 50 кг и протестирам срещу връщането на ГЕРБ във властта", „България не иска омраза и агресия, а икономически ръст и по-високи доходи".

„Ще хвърляме камъни, домати, яйца по офисите на БНТ, bTV, Нова телевизия и Канал 3, защото очевидно така се прави и полицията позволява хулигански прояви,” заяви там Волен Сидеров.

Протестиращи = „плазмодии”

Интерпретацията на събитията от улиците на София през последните дни през призмата на „Атака” вече беше разпространена в партийно прессъобщение, в което протестиращите граждани бяха наречени „хулиганстващи елементи”.

Днес партийният лидер стигна още по-далеч, наричайки гражданите „долнопробни нещастници” и „платени поръчкови измекяри, които мислят, че София е тяхна”. „Ние сме „Атака”, не сме плазмодии като тия, които се събират около парламента,” заяви Волен Сидеров.

„Този протест е тенденциозен и е организиран от пияни млади наркомани, които пушат трева в Борисовата градина и след това отиват да протестират,” продължи партийният председател, като вече видимо не разделяше протестиращите от вечерните и сутрешните протести.

Въпреки декларираната снощи позиция „срещу агресията и насилието”, днес от „Атака” заявиха, че щом „полицията не си върши работата и няма нито един арестуван”, те ще предприемат граждански арести и ще арестуват провокатори.

Според него протестите пред парламента не са „мирни и симпатични”, а протестиращите всяка сутрин били „подкупени”. След предишния партиен митинг на „Атака”, когато лидерът в продължение на часове се кри под пластмасова маса, няколко журналистически разследвания разкриха, че именно националистическата формация набира платени провокатори на юнските протести.

Самият той също може да бъде натоварен с отговорността за продължаващото гражданско недоволство, след като с водевилното си изпълнение на „Дондуков” 2 на 20 юни саботира заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност. Така бе блокиран опита за постигане на консенсус между политическите лидери за изход от кризата в страната.

Волен Сидеров определи като „вандалщина” протеста на „Орлов мост”, където всяка вечер остава малка част от шествието, а демонстрацията преминава в игри на федербал и танци. Там се провежда и т.нар. Асамблея „Орлов мост”, на която граждани обсъждат евентуални законодателни реформи.

„Всяка вечер ще сме на „Орлов мост”, за да налагаме закона, щом полицията не си върши работата,” категоричен бе Сидеров.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите