Отношение по това кой е виновен за понижаването на евросубсидиите за селските райони взе и заместник министър-председателя и министър на правосъдието Зинаида Златанова. След като в четвъртък бившият премиер Борисов и земеделското министерство влязоха в задочен спор за това кой е договорил и подкрепил европейското финансиране, днес кабинета на Златанова разпространи становище, според което това е заслуга на предходното управление.

Националният пакет от финансиране от ЕС за страната е договорен на заседание на Европейския съвет на 7 и 8 февруари тази година от тогавашния министър-председател на Република България Бойко Борисов и неговия екип, става ясно от съобщението.

От кабинета на вицепремиера изтъкват, че правните инструменти (регламентите по управление на бюджета на ЕС) са в процес на изготвяне, поради което оповестяването на каквито и да е било конкретни финансови параметри е несериозно и израз на явно непознаване на процедурите.
За изясняване на фактите, от кабинета на г-жа Златанова представят факти, които са резултат от водените от предходното правителство преговори.

Първият довод е влошаване на нетния баланс. „За програмния период 2007-2013 (договорен през 2005 г.) балансът е бил 4,3% от БВП, докато за следващия период 2014-2020 той е в размер на 3,99% при увеличен БВП”, се казва в становището. „ За предстоящия програмен период 2014-2020 е налице нарастване на директните плащания за земеделските производители, но следва да се подчертае, че решението за това не е заслуга не предходното правителство, а на екипа водил преговорите за присъединяване на България към ЕС през 2005 г. Нещо повече, със заслугата на предходното управление, средствата за развитие на селските райони намаляват за България с около 20% при средно намаление за ЕС от 11,3%. Заслуга на правителството на премиера Борисов е и драстично намаляване на компенсациите за България по извеждането от експлоатация на на АЕЦ „Козлодуй“. Вместо поисканите над 500 млн.евро, страната ни ще получи 299 млн.евро”, категорични са от кабинета на вицепремиера.

Писмото завършва с позицията, че ангажимент на настоящето правителство е при така договорените параметри, да планира следващия програмен период по начин, който да осигури най-доброто разпределение на средствата и в полза на българските граждани.