Дебатите в парламента по първия вот на недоверие срещу кабинета „Орешарски”, иницииран от ГЕРБ миналата седмица, се провалиха, след като именно вносителите не се регистрираха. Липсата на няколко депутати от Коалиция за България и ДПС и пълното отсъствие на групата на „Атака”, заминала на посещение в Брюксел, осуети кворума и Народното събрание бе разпуснато.

Лидерът на най-многобройната група в парламента призна, че "упражнението" е било тест на "силата" на управляващите и се обяви за победител. Партията му обаче е на крачка съзнателно да саботира вота си на недоверие към кабинета.

На два пъти бе правен опит за осигуряване на необходимите 121 народни представители, но и двата завършиха с неуспех. Първоначално се събраха 93-ма, а след това 103 депутати. Между почивката групата на ГЕРБ се събра на заседание, а след това дойдоха и обясненията на неочакваната политическа маневра.

Лидерът Бойко Борисов заяви, че е станало ясно, че това правителство в заложник на „Атака”: "Вижда се, че БСП и ДПС нямат кворум по простата причина, че те не ходят на работа. Затова виждате – ние цялата партия вътре в залата и искаме да видим колко им е силата(...) Аз няма да нося БСП, ДПС и „Атака” на гръб. Аз съм в парламента и наблюдавам провала на тази тройна коалиция. Те не могат да си осигурят кворум. Те самите не си подкрепят правителството”.

В заключение той констатира успешен вот на недоверие и заяви: "Аз съм победител днес. Няма заседание на парламента, което да защити това пагубно за България правителство".

По-рано в „Тази сутрин” Димитър Главчев намекна за подобно развитие на ситуацията, след като обяви, че се съмнява днес парламентът да дебатира вота на недоверие.

Лидерът на БСП Сергей Станишев разтълкува събитията по свой начин: „ГЕРБ разбраха, че са сгрешили с темата на вота, с неговото внасяне и си спестяват по този начин резила в пленарна зала и боя, който щяха да ядат в дебатите”. Той внесе и пояснение за евентуално развитие на събитията: „Това е злоупотреба с право. Ако и утре ГЕРБ не се регистрират в парламента, вотът отпада. Парламентарната група на ГЕРБ изпада в доста нелепо и смешно положение”.

След като попита иска ли ГЕРБ да падне правителството, той направи и интересно сравнение: „Оказва се, че по думите на един наш народен представител поведението на ГЕРБ е като на джентълмен, който ухажва една дама в продължение на седмици, кани я на вечеря и накрая тя склонява и казва – „добре де, ела, ще си поговорим на вечеря” и той не се явява. Защо?".

Решението на ГЕРБ да провали дебатите накара председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан да нарече партията „деструктивна опозиция”: „Днес стана ясно, че ГЕРБ превръщат политиката в една самоцелна тактика. Те заменят политиката с елементарен тарикатлък. Точната дума е самоцелен тарикатлък като най-грозната изява на ГЕРБ-ерската деструкция в 42-ото Народно събрание”.

Той поздрави Борисов за самообявения му успех и му даде съвет: "Струва ми се, че трябва да се научи да живее в условия на отминала всенародна любов. Той беше в ужасно добро състояние на духа, докато плуваше на гребена на всенародната любов, но любовта е непостоянна".

Представители на кабинета, сред които премиерът Пламен Орешарски, коментираха, че самите ГЕРБ не са убедени в мотивите си по вота. А те са готови да отговарят на въпроси.

Председателят на парламента Михаил Миков обясни какво следва, ако утре най-многобройната група отново провали заседанието на НС. По думите му вотът на недоверие се реализира от 3 до 7 дни след внасянето в парламента, а в четвъртък изтича седмият ден.