Шефът на временната парламентарна комисия за тефтерчето на Филип Златанов обяви промени в Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси в понеделник. Кирил Добрев от БСП предложи една заплата глоба за закъснение с подаването на декларацията за конфликт на интереси.

„Към днешна дата и министърът на икономиката и енергетиката, и директорът на училището в Годеч плащат една и съща глоба”, обясни той. Според него трябва да има диференцирана ставка и тя да бъде по една работна заплата за съответната длъжност.

Друга промяна, за която ще настояват социалистите, е преди всяко заседание на независимия орган комисарите да подписват декларация, че нямат конфликт на интереси по разглеждания случай и че върху тях не е упражняван икономически и политически натиск, т.е. някой не им се е обаждал по телефона и не им е казал този казус в каква посока да бъде решен.

Измененията са подготвени след казуса с тефтерчето на бившия председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов. Добрев припомни, че временната анкетна комисия по случая е установила, че за последните три години в Комисията са постъпили 868 преписки, като едва 180 от тях са решени в срок. Освен това председателят на Комисията имал изключително силна еднолична власт и пряко подчинена на него специализирана администрация. Председателят разпределя преписките на юристите и той решава кога да влязат за разглеждане, даде пример Добрев.

Затова с измененията се предлага Комисията да започне да работи като колективен орган, а не всички решения да се взимат еднолично от нейния председател, освен това преписките да се разпределят на случаен принцип, като има по един комисар-докладчик на преписка. Въвеждат се и ясни правила и процедури за избор на членове, като се повишават изискванията за професионализъм и безупречна репутация. Предлага се и съкращаване на сроковете на административното и съдебното производство.

В момента Комисията работи в намален състав след подаването на оставки от двама от членовете, останалите трима също предстои да бъдат сменени, заради правилата за ротация, посочи Мая Манолова. След седмици в Комисията няма да има членове, коментира тя и добави, че затова бързат с приемането на измененията.

С промените се разширява и кръгът от хората, които ще попаднат под обхвата на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Смятаме, че всички, които боравят с публични пари, включително и с разпределяне на европейски средства, трябва да отговарят на изискванията на този закон, коментира Манолова.