Депутатите вече няма да могат да получават подаръци на стойност над една десета от основното си месечно възнаграждение, но запазват правото си на безплатно пътуване. Това записаха народните представители в проекта на правилник на 42-то Народно събрание. Предложението за стойността на подаръците беше направено от Мая Манолова от Коалиция за България и беше подкрепено от 78 народни представители, а осем се въздържаха.

Според досегашния текст народните представители не можеха в това си качество да получават подаръци на стойност над една пета от основното си месечно възнаграждение за съответния месец.

Социалистът Петър Мутафчиев предложи да отпадне възможността депутатите да пътуват безплатно или да им се признават разходите при пътуване с градския и държавния железопътен транспорт. „Пенсионери и хора с увреждания, студенти, ученици също плащат една част от картата си за пътуване в градския транспорт”, аргументира се той. „Не приемайте това мое предложение като популизъм, а като едни недопустими привилегии, от които трябва да се лишим в това време”, посочи Мутафчиев, цитиран от БТА.

Предложението му обаче беше отхвърлено с 31 гласа "за", 15 "против" и 50 се въздържаха.

Четин Казак от ДПС предложи да отпадне правото за безплатно пътуване във вътрешноградския транспорт, но да се запази признаването на разходите за пътуване с държавния железопътен транспорт. И това предложение обаче не получи подкрепа - 32 депутати гласуваха "за", трима бяха "против" и 48 се въздържаха.

„Червеният” депутат Янаки Стоилов обясни, че в издадените им карти на народни представители пише, че могат да се възползват от безплатен транспорт и ако предложението се приеме, трябва да им издадат нови карти.

В правилника беше записано, че се признават транспортните разходи при пътуване с общинския вътрешноградски транспорт, държавния железопътен транспорт, както и по частни автобусни линии във връзка с дейността им като народни представители.

Признават се и транспортните разходи на народните представители, избрани в райони, намиращи се в области, с които има самолетна връзка и отстоящи на повече от 250 км от София, до общо 40 самолетни билета годишно - еднопосочни или двупосочни, а на останалите - до общо 12 самолетни билета годишно - еднопосочни или двупосочни, във връзка с дейността им като депутати.

Народните представители ще трябва да информират парламентарната си група на всеки три месеца за изразходваните представителни средства. Тези суми могат да бъдат използвани за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на народните представители в парламента и визбирателните им райони.