Европейски експерти ще наблюдават българската прокуратура. Анализът им започва след два месеца.

Представители на Холандия, Англия и Германия ще преценят организацията на държавното обвинение и оказваните върху него влияния.

Главният прокурор Сотир Цацаров е съгласен.

Целта на международната експертиза е една - централизацията на държавното обвинение и нивото на корупцията да намалееят.

„Говорим за съдийско самоуправление, но не можем да говорим за децентрализация на прокуратурата. По-скоро трябва да говорим за отчетност, прозрачност, ненамеса, ефективност и качество на разследването. защото в края на сметка прокуратурата осъществява държавната политика на обвинениета, на защитата на хората”, каза Екатерина Захариева.

От ДСБ харесаха инициативата на министър Захариева. Радан Кънев отправи и предложение: „На база на двустранни споразумения, осигурени от българското правителство в България да дойдат прокурори с личен опит в борбата с корупцията от тези държави, които публично и отчетно да надзирават тези дела и разследвания с висок обществен интерес и корупционен потенциал”.

Международна експертиза на прокуратурата поиска през октомври 2014 година тогава служебният правосъден министър Христо Иванов. Тогава се предвиждаше прекратяване на политическата експлоатация. Христо Иванов залагаше местните прокурори да поемат повече отговорности и така да се намали влиянието им от Главния прокурор.

Месец по-късно главният прокурор Сотир Цацаров каза, че одобрява идеята за експертиза на държавното обвинение. И така до днес.

Сега първите резултати се очакват в края на годината.