Определени лица в т.ч. криминално проявени и осъдени са осъществявали мощния контролиран вот за утвърдени партии като ДПС, а също и за политически сили, които претендират да са нови.

Това заяви в студиото на „Тази сутрин” депутатът от „Коалиция за България” Янаки Стоилов на въпрос защо левицата вече е „за” задължителното гласуване.

Той уточни, че знае за случаи от своя избирателен район (Враца), като в някои случаи хора с влезли в сила присъди са излизали от затвора, за да се изявяват като изборни брокери.

Социалистът посочи, че тече процес на прегрупиране във влиятелните структури, които държат корпоративната и икономическата власт в България през последните 15 години. По думите му настоящото управление се е опитало да направи политиката по-зависима от избирателите си и националния интерес, но не е успяло в достатъчна степен.

Народният представител даде пример с проекта „Южен поток”, който, по думите му, е стратегически и левицата го защитава, но не заради капиталовата му структура и не може големи задачи като него да бъдат обвързани с лобистки влияние. Той напомни и че фирмите, спрягани за участие в строежа на газопровода на наша територия, не са свързвани с БСП.

Според Янаки Стоилов, изказванията за близък хоризонт на правителството са го отслабили и то не е способно да извърши част от по-радикалните мерки.

„Много важно е дали ще останем в изолация не от другите партии, а от нашите избиратели (...) те са основателно критични към нас”, коментира той.

В същото време Стоилов, който е част от лявото крило в БСП, коментира, че партньорството с ДПС не е било грешка, тъй като формирането на правителството в сегашния му вид е било обусловено от резултатите от парламентарните избори и от желанието да не се повтори управлението на ГЕРБ.

„Не поставяме плътна граница с ДПС”, подчерта депутатът, като допълни, че политическите партньорства вече трябва да са при ясни за обществеността условия.

Стоилов, който преподава в Юридическия факултет на Софийския университет, коментира, че времето за провеждане на предсрочни избори е около 2 месеца, като законовото съкращаване на срокове едва ли ще бъде подкрепено от другите парламентарни партии.

Според него говоренето на партийния шеф Сергей Станишев за още по-ранна дата е по-скоро демонстрация, че Столетницата не се е вкопчила във властта.

Янаки Стоилов направи любопитния коментар, че може би лидерът на БСП и ПЕС първоначално е следвал принципа на Лао Дзъ да чака и да не прави нищо, докато след това е наблегнал на Буда („Изненадай противника и действай светкавично”). „Тези максими не са решение на всички ситуации”, коментира депутатът.

По думите му предстоят избори, по-тежки от тези през 2013 г. и първостепенната задача на БСП е да се подготви за тях. От избраната дата за предсрочния вот ще стане ясно дали левицата ще има време за конгрес и избиране на нов председател. Янаки Стоилов посочи, че Сергей Станишев вече е натрупал много опит и може да е полезен на партията както у нас, така и в Европа.

Депутатът беше категоричен, че „на БСП е необходима (...) група от силни личности и ние трябва да заявим нашата политика по възможно най-достоверния начин”. Той отклони въпроса дали вижда себе си като председател на партията, като посочи, че основната му амбиция като политик е да подобрява живота на хората.