Парламентът намали с над 100 млн. лв. бюджета на МВР за догодина заради извеждането на ГДБОП в ДАНС, както и на подслушването и следенето в обособена агенция. Депутатите приеха на второ четене бюджетът на МВР за 2014 г. да е 999 556 000 лв. Тази година бяха предвидени 1 131 000 лв. Така за пръв път от години бюджетът на ведомството пада под 1 млрд. лв. 5,2 млн. лв. ще бъдат похарчени през 2014 г. по програма "Убежище и бежанци".

Покритие на компетенциите

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов отбеляза, че тези пари „не могат да покрият всички компетенции на МВР”. Само през последните месеци бяха дадени 15 млн. лв. за покриване на нуждите заради голямата миграционна вълна, припомни той.

Цветанов коментира и че предвидените приходи, помощи и дарения за МВР са 174 млн. лв., като там са включени и пари с друго предназначение – например постъпленията от глоби по пътищата, които до този момент са отивали в специализиран фонд за подобряване на пътната безопасност. Ексвътрешният министър призова този фонд да бъде запазен.

Станислав Иванов от ГЕРБ заподозря, че не само се взимат тези средства от фонда, а ще бъдат изразходвани за нещо, което прецени министърът. Финансовият министър Петър Чобанов гарантира, че сумите, събрани от санкции по закона за движение по пътищата, няма да се изразходват не по предназначение, а ще отидат за превенция.

Павел Шопов от "Атака" заяви, че още в миналия парламент е обяснил, че не могат глоби да отиват в специализиран фонд. "Абе, Цветанов, има школа на МВР в Симеоново, вземи изкарай един най-елементарен курс. От милиционери никога няма да станете полицаи, от пожарникари не можете да станете огнеборци", обърна се Шопов към зам.-председателя на ГЕРБ. "Какво искате да внушите на българския народ – че този специализиран фонд, отроче на ГЕРБ, ако бъде премахнат, жертвите ще хвръкнат нагоре", попита той.

Обида

Националистът сериозно засегна депутата от ГЕРБ Нели Петрова, чието дете загина при катастрофа, че е избрана заради личната си трагедия. Последва наказание със "забележка" за Павел Шопов. Нели Петрова опита да се изкаже от парламентарната трибуна, но Мая Манолова й взе думата. По-късно от ГЕРБ поискаха оставката на зам.-председателя на НС.

Според Цветанов и бившия му заместник Веселин Вучков с новия закон за МВР се предвиждат повече пари за извънреден труд, но те не са обезпечени в бюджета на МВР за 2014 г. Вучков обясни, че предвидените разходи са повече - за нощен труд на полицаите и пожарникарите, отчитане и заплащане на времето на разположение. Увеличава се съществено лимитът на извънредния труд и само за това щели да са необходими 100 млн. лв.

В крайна сметка с гласовете на 81 депутати Народното събрание прие бюджета на МВР за 2014 г. във вида, в който беше предложен от Министерски съвет и отхвърлиха всички предложения на ГЕРБ за увеличения на някои пера от разходната част на бюджета.