Търговските партньори на България повишават икономическия си растеж, докато у нас се залагат едва 0.8% за 2015 г. Освен че е бюджет на мижавия растеж, в него няма политики, Excel таблицата е пипната леко. Този коментар направи депутатът от БСП-Лява България Румен Гечев в студиото на „Тази сутрин”.

По думите му ГЕРБ са наследили от левицата растеж от 2% на годишна база и 8.9 млрд. фискален резерв. Гечев попита какво дърпа икономиката назад, за да заложат управляващите два пъти по-нисък растеж. Той категорично отхвърли твърденията на партията на Борисов, че реалният резерв е под 4 млрд., като посочи, че има ясен начин за измерването му.

„Червеният” депутат опроверга твърденията за тежко икономическо наследство, като посочи, че по време на БСП, ДПС и „Атака” усвояемостта на еврофондовете се е качила до средните за ЕС нива, а спрените пари са били заради нередности в големите градове („Аз не казвам кой ги управлява”, коментира Гечев).

Той изреди още вдигането на минималната заплата, майчинските, парите за първокласници, размразяването на бюджета и намаляването на безработицата като достойнства на свършеното от тях.

По отношение на твърденията, че с Бюджет 2015 се плаща цената за КТБ, Гечев посочи, че „вината е на поредица от правителства”, но най-вече на ГЕРБ, по чието време банката на Цветан Василев е станала четвърта по големина, защото парите на държавни фирми „по телефона” са били пратени в нея.

По думите му „не десните, а лошите икономисти” искат намаляване на жизнения стандарт.

Харчим каквото събираме

„0.8% е реалният растеж, който ще се случи догодина, ЕК даже дава в есенната си прогноза за 0.6%, ЕЦБ коригирала прогнозата си за растежа на Еврозоната до 1%”, посочи на свой ред Менда Стоянова от ГЕРБ, като запита откъде Гечев има данни за голям растеж на континента.

„Този бюджет, за разлика от техния, е реален и ще се случи. От това, който правеха те – надценени растеж и приходи и стабилни разходи, стигнахме до 3.7% дефицит”, посочи председателят на бюджетната комисия.

Тя заяви, че повишението на минималната работа заплата през 2015 г. (един от малкото аспекти на бюджета, които Румен Гечев сподели, че харесва) е „една договорка със синдикатите” и би затруднила малкия и средния бизнес.

„Всички административни начини за определяне на минимална, средна и др. заплата са лоши, заплатата трябва да бъде изработена”, категорична беше Менда Стоянова. Тя коментира, че в бюджета нараства делът на пенсиите и социалните помощи, като първите се плащат предимно от данъците, а не от създадените за целта фондове, а за вторите не е ясно дали отиват по направление.

„Ще има доволни, когато има икономика, има растеж, не всеки да се взира в бюджета, а да работи над образованието, си, квалификацията си и да има работа”, заключи Стоянова.